Grip op inzetbaarheid!

Offerte PMO aanvragen

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Werknemers die fluitend naar hun werk gaan. Collega’s die weinig ziek zijn. Een goede sfeer op de werkvloer. Een aantrekkelijke werkgever zijn. Je werknemers zijn je grootste kapitaal. Ben je op zoek naar een manier om je organisatie naar een hoger niveau te brengen? Ons Preventief Medisch Onderzoek (PMO) helpt je om dit te realiseren.

Een PMO is een uitgebreid onderzoek op het gebied van gezondheid in relatie tot werk. Er worden medische zaken meegenomen, maar er is ook aandacht voor aspecten als werksfeer, stress en lichamelijke belasting. Geen een bedrijf is hetzelfde, dus een PMO is altijd maatwerk. We sluiten samen de inhoud aan op de werkomstandigheden en de cultuur van jouw organisatie.

Ons PMO bestaat altijd uit drie onderdelen:
1. werkvermogensonderzoek (vragenlijsten vooraf)
2. fysiek onderzoek
3. adviesgesprek

Groepsresultaten

De groepsresultaten presenteren wij via een uniek interactief dashboard. Aan welke knoppen kun jij als werkgever draaien om de duurzame inzetbaarheid van je werknemers te vergroten? Gezonde werknemers hebben meer plezier in hun werk en zijn productiever. Door gezondheid en werkvermogen te meten, voorkomen we bovendien dat werknemers langdurig verzuimen. Ook brengen we in beeld hoe productief iemand is. Een win-winsituatie: de organisatie haalt betere resultaten én werknemers kunnen gezond hun pensioen halen.

Voordelen van een PMO

Met het aanbieden van een PMO:

 • Breng je gezondheidsklachten van je werknemers in beeld.
 • Kom je erachter of eventuele gezondheidsklachten werkgerelateerd zijn.
 • Voorkom je langdurig verzuim van je werknemers.
 • Kom je erachter hoe productief je werknemers zijn.
 • Geef je aandacht aan de werknemers, zij zien het als een soort cadeau.

Privacy

Binnen ons PMO staat privacy hoog in het vaandel. Alleen de werknemer kent zijn eigen resultaten. We koppelen de organisatie informatie terug van groepen boven de 15 personen in ons interactieve dashboard.

Vergoeding

We hebben met verschillende verzekeraars goede afspraken over tarieven en vergoedingen. In veel gevallen is vergoeding mogelijk van de verzekering. We denken graag mee in een oplossing die voor jullie passend is. Omdat iedere organisatie uniek is, is er altijd sprake van maatwerk. Hierdoor is de prijs van een PMO uitsluitend op offertebasis.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Aanvragen
De route voor de werknemer 

Wat houdt een PMO in voor je werknemers, welke route bewandelen zij, welke stappen moeten zij nemen? Wij hechten veel waarde aan een goede communicatie en voorbereiding vooraf. In onze interactieve infographic worden alle stappen voor de werknemer beschreven. Van de eerste stap van jezelf aanmelden voor het onderzoek, tot en met de opvolging van interventies. Alles komt aan bod!

Veelgestelde vragen

Wat kost een PMO?

De kosten van een PMO zijn afhankelijk van de inhoud van het PMO. Dit is dus maatwerk. Samen met jou kijken we naar de verschillende functies binnen jullie bedrijf, de aard van de werkzaamheden, de bedrijfscultuur en de risico’s uit de risico-inventarisatie. We maken met deze gegevens een maatwerkvoorstel. Meestal liggen de kosten per werknemer tussen de 100 en 200 euro. We hebben over dit onderwerp ook een blog geschreven. Lees de hele blog hier.

Wat is de inhoud van een PMO?

Hoe het PMO eruit ziet voor jouw bedrijf, hangt af van hoe jouw organisatie er uit ziet. Onderdelen in dit onderzoek kunnen zijn:

Online vragenlijsten:

WorkAbilityIndex (WAI) , vragenlijsten werkomstandigheden, lichamelijk klachten in relatie tot werk, lichamelijke belasting, mentale belasting, PSA , werktempo en hoeveelheid, vragenlijst normen en waarden, plezier en betrokkenheid, BRAVO, vragenlijsten gezondheid, herstelbehoefte.

We werken alleen met gevalideerde lijsten. De mogelijkheid is er om zelf een vragenlijst aan te dragen. Deze kunnen wij dan inbrengen en toevoegen.

Fysiek onderzoek:

 • Lengte, gewicht, BMI
 • Vetpercentage
 • Middelomtrek
 • Bloeddruk
 • Cholesterol (HDL, LDL, ratio)
 • Glucose
 • Hart- en vaatziekte risicoprofiel (HVZ risicoprofiel)

Op basis van de risico’s die in de risico-inventarisatie (RI&E) naar voren komen en de specifieke wensen van het bedrijf worden bovenstaande aspecten aangevuld met:

 • Visus
 • Audiometrie
 • Veerkracht d.m.v. HRV
 • TIGRA FITT
 • Bloedonderzoek uitgebreid
 • Inspanningstest
 • Fysiotherapeutisch bewegingsonderzoek
 • Longfunctie
 • Knijpkracht

Adviesgesprek:

De resultaten van de vragenlijsten en de fysieke testen worden met de deelnemer besproken. Die krijgt een persoonlijk advies om de eigen inzetbaarheid te verbeteren en eventuele risicofactoren voor het ontstaan van inzetbaarheidsklachten te verminderen. Dit doen we met speciale gesprekstechnieken waarmee we de deelnemer stimuleren en prikkelen op eigen regie. Doorverwijzing naar een passend vervolg in de vorm van een interventie is belangrijk om de verandering ook daadwerkelijk handen en voeten te geven.

We hebben over dit onderwerp ook een blog geschreven. Lees de hele blog hier.

Is een PMO wettelijk verplicht?

In de arbeidsomstandighedenwet, artikel 18, staat beschreven dat werkgevers werknemers periodiek in de gelegenheid moeten stellen een onderzoek te ondergaan, dat erop gericht is de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Vanaf hoeveel werknemers is een werkgever verplicht om een PMO aan te bieden aan zijn werknemers?

Iedere werkgever is verplicht zijn werknemers een PMO aan te bieden. Wij adviseren je dit eens in de drie jaar te doen, zodat jouw werknemers actueel inzicht hebben in de ontwikkeling van hun inzetbaarheid en eventuele gezondheids- en verzuimrisico’s.

Hoe waarborgen jullie de privacy van een werknemer?

 • ICT systemen voldoen aan NEN 7510 en ISO 27001 met betrekking tot informatiebeveiliging en werken met autorisatie-staffel.
 • Nadat een werknemer voor de eerste keer heeft ingelogd, dient hij/zij zelf een wachtwoord in te stellen.
 • Individuele resultaten zijn enkel inzichtelijk voor de werknemer. Het bedrijf krijgt alleen terugkoppeling op managementniveau van groepen boven de 15 personen.

Welke partijen zijn betrokken bij de uitvoer van PMO?

Om het PMO uit te voeren werken we samen met deze partijen:

 • TIGRA vestiging
 • Informens

Afhankelijk van de locatie(s) van de klant, wordt de keuze gemaakt of een vestiging het contactpersoon is, of het TIGRA beheer kantoor. Onze vestiging het dichtstbij in de buurt, voert het fysieke onderzoek uit. Voor de vragenlijsten, maken we gebruik van een online platform, genaamd Informens. Met Informens hebben we een samenwerking, zodat wij kwalitatief het beste PMO kunnen bieden, dit doen we onder de naam van PMOatWork.

Lees ook
“80% van onze werknemers deed mee met het PMO”

“Het Preventief Medisch Onderzoek wat TIGRA bij ons heeft uitgevoerd, heeft tot mooie vervolgstappen geleid”. Dirk Spoor, directeur bij Rederij Doeksen, heeft in zijn vorige functie als hoofd P&a ...

“Het PMO van TIGRA is inhoudelijk erg sterk”

“De snelle lijntjes, de handelswijze en de professionaliteit van TIGRA zijn mij erg goed bevallen.” In mei/juni van dit jaar hebben we een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uitgevoerd bij Ambulan ...

Preventief Medisch Onderzoek in Coronatijd

Werknemers die fluitend naar hun werk gaan. Collega’s die weinig ziek zijn. Een goede sfeer op de werkvloer. Een aantrekkelijke werkgever zijn. Je werknemers zijn je grootste kapitaal. Toch is stres ...

“Het aanbieden van een Health Check is een teken dat je om je werknemers geeft”

“Een Health Check is net als een APK van een machine. Het is goed om te weten hoe je ervoor staat”, aldus Catrinus van der Leest, werkzaam bij Ree B.V. “De Health Check die ik een tijdje geled ...