Wat kost een PMO?

Om verzuimende werknemers weer snel aan het werk te krijgen en vooral ook om werknemers structureel vitaal en productief te houden met de stijgende pensioenleeftijd. Ook niet onbelangrijk in de krapper wordende arbeidsmarkt is ‘employer branding’. Hoe word of blijf ik een aantrekkelijke werkgever?

PMO als nulmeting

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) wordt door bedrijven vaak als startpunt voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid ingezet. Gelukkig niet omdat het een wettelijke verplichting is om dit periodiek, veelal eens in de 3 jaar, aan je werknemers aan te bieden. Maar om een nulmeting te krijgen, de thermometer in je organisatie steken, en zo objectief te weten waar je staat. Op basis van die nulmeting kunnen dan ook gericht acties worden ondernomen op individueel niveau en organisatie breed.

Als je het PMO herhaalt worden de effecten en voortgang inzichtelijk en heb je een instrument in handen om echt te kunnen sturen. Bij goede sturing geeft het een positieve Return on Investment (ROI) door minder verzuim, hogere productie en meer werkgeluk.

Verplichte APK

Dit klinkt mooi, geen speld tussen te krijgen als je de artikelen, literatuur en onderzoeken leest. Maar wat kost een PMO dan? Logisch want de kosten gaan nog altijd voor de baten. En het kan wel verplicht zijn, met op internet vermelde boetes tussen de 750 en 1700 euro per werknemer als je het niet uitvoert, maar ook dan wil je weten hoeveel dat kost.

Die vraag is niet zomaar te beantwoorden, want de ene PMO is de andere niet. De zogenoemde ‘appels en peren’. Bij een PMO gaat het ook om de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Je zult wat met de uitkomsten moeten doen. Maatregelen nemen om de werknemers inzetbaar te houden.

Vervolginterventie is de sleutel tot een effectieve aanpak

Recent onderzoek heeft aangetoond dat alleen het opsturen van de testresultaten niet werkt. Ofwel een werknemer gaat niet een interventie volgen wat nodig is om ‘hem of haar weer op de weg te krijgen’. Dit gebeurt alleen als je heel concreet direct kunt doorverwijzen naar een vervolginterventie. Dat is de sleutel tot een effectieve aanpak.

Alleen testen en vragenlijsten afnemen werkt dus niet. Dan kom je weer bij de ‘appels en peren’. Voor 60 euro kun je een fitheidstest vinden, wat interessant kan zijn als je aandacht aan leefstijl wilt geven. Geen Preventief Medisch Onderzoek, want er wordt niet gekeken naar de arbeid gebonden risico’s.

Voorwaarde is dat je dat dus in het aanbod opneemt. Dan heb je een goede inhoud van het PMO, maar dat is niet voldoende. Je zult als bedrijf een grote deelname willen hebben om enerzijds een representatieve uitspraak over het bedrijf te kunnen doen en anderzijds om ook zoveel mogelijk werknemers de voordelen van een PMO te laten ervaren. Daarvoor is draagvlak nodig en dat bereik je door heldere en uitgebreide communicatie, voorlichtingsmeetings bij meerdere stakeholders en een professionele projectorganisatie.

Dan als laatste de rapportage en advisering. Op individueel niveau gaf ik hierboven al aan hoe je tot effect kunt komen. Op bedrijfsniveau wil je ook voorkomen dat een dik lijvig rapport in de bureaula belandt. Een onderscheidende aanpak waarmee het bedrijf concrete handvaten krijgt om gericht te sturen op Duurzame Inzetbaarheid, kost misschien iets meer, maar levert wel de effecten en ROI op die je als organisatie eerst voor ogen had.

Wat kost een PMO?

Dan terugkomend op de vraag: ‘Wat kost een PMO?’ En belangrijker nog welke aanpak levert het meeste op.

Voor de eerder genoemde 60 euro per werknemer gaat dit niet lukken. Veelal ligt dit tussen de 160 en 200 euro per werknemer. Natuurlijk blijft dit altijd een kwestie van maatwerk. Hoe groot is het bedrijf, wat is de cultuur en organisatie van het bedrijf en wat zijn de werkzaamheden en de arbeidsrisico’s? En neem je de andere randvoorwaarden zoals communicatie, rapportage, advies mee in een gedegen projectorganisatie. Anders voldoe je aan een verplichting, maar raken medewerkers en organisatie teleurgesteld dat er niets met de uitkomsten gedaan is. Een slechte investering.

Wil je meer weten?

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Je kunt hieronder vrijblijvend een offerte aanvragen. We denken graag met je mee over de invulling van een mogelijk PMO. Voordat we een offerte uitbrengen, zullen we telefonisch of per e-mail contact opnemen om nog wat extra informatie uit te vragen om zo een offerte op maat, speciaal voor jullie bedrijf te maken. Dit alles geheel vrijblijvend!

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Aanvragen