Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Wat zijn de kosten van een werkplekonderzoek beeldscherm?

Die vraag over de kosten van een Werkplekonderzoek komt best regelmatig voorbij en is best plat te beantwoorden. “Dat is 435 euro voor een beeldschermwerkplek meneer”. In deze oppervlakkigheid lijkt het net een worstenbroodje wat door de verkoper over de toonbank wordt geschoven.

Wanneer we kijken naar wat er achter deze (bij ons bijna dagelijkse) vraag zit, dan treffen we vaak een leidinggevende of HR-medewerker aan die met een dreigend probleem zit. Een werknemer, laten we hem Henk noemen, klaagt al een tijdje over klachten tijdens het werk en krijgt er zelf niet goed vat op. Gelukkig heeft Henk dit al met zijn leidinggevende besproken, de band tussen die twee is prima, en hebben ze samen gekeken naar oplossingen. Zo is Henk na een tip van zijn leidinggevende al wat meer gaan bewegen na zijn werk, en neemt hij voldoende pauzes tussendoor.

Niet meer kunnen concentreren op het werk

Toch blijven de klachten na een paar dagen werken altijd weer terugkomen. Henk twijfelt zelfs of hij de komende dagen de hele dag zijn werk wel kan uitvoeren, omdat met name op het einde van de dag het moeilijk is om zich te concentreren op zijn werk in plaats van op de linkerschouder. Met deze achtergrond is de leidinggevende van Henk in gesprek gegaan met de HR-medewerker, die vervolgens ons belt met de vraag: “Wat kost een werkplekonderzoek?”

De werkhouding van Henk

Eén van onze adviseurs is de volgende dag al bij Henk langs geweest en heeft samen met hem de werkplek en werkzaamheden bekeken. In dit Werkplekonderzoek is aandacht voor de werkhouding, de instelling van de werkplek, maar juist ook voor het gedrag van de werknemer rondom die werkplek. We proberen de verschillen van aanspanning en ontspanning inzichtelijk te maken met zogenaamde spierspanningsmeters (EMG). Dit helpt bij het zichtbaar maken van hoe je eigenlijk zit achter je werkplek.

Nieuwe stoelinstellingen

Bij Henk bracht deze instructie aan het licht dat hij naarmate de dag vorderde veel leunde op zijn bureau, in plaats van in zijn stoel te blijven zitten en af te steunen op de elleboogsteunen van de stoel. Dit resulteerde voor Henk in extra spanning in zijn nekspieren, waardoor hij last kreeg van zijn nek en schouder.

De nieuwe instellingen voor Henk resulteerden direct in een beter gevoel achter zijn bureau. Tijdens een kort telefonisch contact een paar dagen later gaf Henk aan dat hij de dagen beter kon volhouden. Een dag later werd de rapportage van het onderzoek, samen met de adviezen naar Henk verstuurd en kreeg de leidinggevende een kort overzicht met aandachtspunten voor de organisatie. Zo was iedereen op de hoogte van het stukje wat voor hem of haar van belang was.

Terug naar de kosten

De kans was groot geweest dat wanneer Henk zonder verder onderzoek en adviezen verder was gegaan, hij de klachten uiteindelijk zover had laten komen dat hij de laatste twee dagen van de week thuis was gebleven. Zijn klachten stapelden zich namelijk op, en verergerden naarmate de week vorderde. Anderhalve dag verzuim met het salaris van Henk is al gauw 450 euro aan kosten voor de werkgever. Daarbij komt nog eens het ongemak van het missen van een collega als Henk, die echt alle ins en outs van de bedrijfsvoering kent.

Wat levert een werkplekonderzoek op?

In bovenstaand voorbeeld zie je dat we eigenlijk niet hoeven te spreken over de kosten van een Werkplekonderzoek. Deze korte interventie leverde zelfs bijna 100 euro op voor de werkgever! Bovenstaand voorbeeld komen we vaak tegen en zul jij als HR of leidinggevende ook zeker herkennen. Ook de voorbeelden waarbij de dreiging van verzuim nog veel groter is dan bij Henk.

De volgende keer dat wij de vraag voorgeschoteld krijgen: “Wat zijn de kosten van een Werkplekonderzoek?” zullen we die dan maar gaan beantwoorden met: “Zullen we samen eens kijken wat het zal opleveren?”

Wil je meer weten?

Benieuwd wat we verder voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen. Je kunt de werknemer ook direct aanmelden voor een Werkplekonderzoek. Dat kan via de knop hieronder.

Meld je werknemer direct aan voor een Werkplekonderzoek
Aanmelden Werkplekonderzoek