Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Ricardo kan dankzij TIGRA goed omgaan met zijn dubbele hernia

Ricardo Kembel (60) werkt al 37 jaar voor het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Hier heeft hij jarenlang diverse functies in het veld bekleed, van Reizigersinformant tot Productiemanager. Een paar jaar geleden kreeg Ricardo een overplaatsing van het veld naar het kantoor aangeboden, waar hij als Coördinator en Casemanager op de afdeling Personeelszaken terecht kwam. Een leuke afdeling waar Ricardo zijn draai meteen goed kon vinden. Helaas kon zijn lichaam deze nieuwe, veelal zittende, werkzaamheden niet goed aan: “Ik ging van fysiek actieve dagen, naar fysiek passieve dagen. Het vele zitten en weinig bewegen eisten al snel hun tol. Ik kreeg klachten in mijn onderrug. Langdurig zitten was al snel niet meer te doen. Net zoals de pijn en het ongemak. Het was tijd om naar de huisarts te gaan.”

Dubbele hernia

Bij de huisarts werd Ricardo doorverwezen naar het ziekenhuis voor een MRI-scan. Daar was duidelijk te zien dat hij een dubbele hernia had opgelopen: “Dat was even schrikken. Hoe kon het zover gekomen zijn? Ik wilde er alles aan doen om – zoveel mogelijk – van mijn klachten af te komen. Ik ging naar de bedrijfsfysiotherapeut en nam de voorgeschreven medicatie. Maar de klachten bleven aanhouden. Ik kon niet meer langdurig zitten, met als gevolg dat ik vergaderingen vaak onderbrak door op te staan of te gaan lopen.”

Gedragsmatige Fysieke Training bij TIGRA

Op advies van de bedrijfsarts kwam Ricardo uiteindelijk bij TIGRA Rotterdam terecht. Hier volgde hij 12 weken lang de Gedragsmatige Fysieke Training. Tijdens de intake werd meteen pijnlijk duidelijk dat Ricardo fysiek in slechte conditie was. Samen met zijn adviseur Melissa van Zanten ging Ricardo vol goede moed aan de slag: “Ik ben niet echt een fitnesstype, dus moest in het begin wel even wennen aan de oefeningen. Melissa begeleidde mij hier heel goed bij en leerde mij de oefeningen zelfstandig op de juiste manier uit te voeren. Hier heb ik vandaag de dag nog steeds baat bij; iedere ochtend en avond doe ik trouw mijn oefeningen. En dat helpt écht. Als ik een weekje op vakantie ben geweest en de oefeningen er een beetje bij zijn ingeschoten, merk ik dat meteen.”

Bewustzijn

Naast de fysieke oefeningen, heeft Ricardo in zijn traject bij TIGRA vooral geleerd met zijn rugklachten om te gaan. Dat vindt hij heel waardevol: “Als ik mijn oefeningen niet doe, te lang zit en te weinig beweeg, heb ik daar alleen mezelf mee. Dankzij de begeleiding vanuit TIGRA Rotterdam leer ik bewust met mijn klachten en gezondheid om te gaan. Zowel fysiek als mentaal ben ik enorm gegroeid. Daar ben ik TIGRA, en in het bijzonder Melissa, heel dankbaar voor.”