“De training inclusief de Virtual Reality-sessies heeft mij mijn grenzen leren aangeven”

“Ik ben erg enthousiast over TIGRA en de begeleiding binnen mijn traject”, zo begint Karin Smoorenburg, HR assistent bij Bulthoven Biologicals te vertellen. Ze heeft een afwisselende baan binnen een bedrijf waar poliovaccins worden ontwikkeld. Haar werk vindt ze leuk, maar het is soms lastig de balans te vinden met zoveel verschillende taken. Dit werd haar teveel en ze kwam ziek thuis te zitten. Door een Gedragsmatige Fysieke Training inclusief Virtual Reality module is ze nu weer helemaal aan het werk en kan ze beter haar grenzen aangeven dan voorheen.

“Tijdens de coronaperiode moest ik naast mijn werk vier nieuwe collega’s inwerken. Dit was teveel van het goede. Ik heb mij eerst gedeeltelijk ziekgemeld en daarna volledig. De toenmalige bedrijfsarts binnen het bedrijf heeft mij TIGRA getipt en zo kwam ik in contact met Noortje de Steenwinkel van TIGRA Utrecht”, zo vertelt Karin.

Virtual Reality Mindset training

“Na de Intake werd al meteen duidelijk dat een stress gerelateerd programma mij enorm zou helpen. Binnen de Gedragsmatige Fysieke Training was een Virtual Reality (VR) Mindset training mogelijk. Hier heb ik vijf sessies van gehad. De game die ik moest spelen vond ik intensief. Je gaat helemaal op in de VR-wereld en ik moest met mijn stresssysteem spelen om in lianen te blijven hangen. Dit is onwijs lastig en ik was na zo’n training dan ook helemaal kapot.”

“Er werd me een spiegel voorgehouden en dat heeft mij geholpen”

Ondanks dat Karin de game pittig vond, heeft ze er veel aan gehad. “Ik moest mijn grenzen verleggen om de game te voltooien. Soms moest je stress opwekken en soms juist de stress laten verdwijnen. Door met je stresssysteem te spelen, leer je hier beter mee omgaan en kun je dit in je dagelijks leven en in het werkveld toepassen. Er werd me een spiegel voorgehouden en dat heeft mij veel geholpen.”

Resultaat

“Het hele traject inclusief de VR-sessies heeft mij mijn grenzen leren aangeven. Ik begon mezelf af te vragen: Waarom heb ik die stress? Waarom vind ik dit niet leuk? Die vragen stelde ik mijzelf voorheen nooit. Ik zeg nu bijvoorbeeld op het werk vaker dat ik er even over nadenk. Niet meteen ja zeggen op een vraag of ik iets wil oppakken, maar aangeven dat ik er even over na ga denken of ik dit er nog wel bij kan doen. Dit is een ontzettende verandering!”

Ook collega’s en mensen om Karin heen merken dat ze is veranderd. “Zelf mijn leidinggevende valt het op dat ik mijn grenzen beter aangeef. Als ik teveel hooi op mijn vork neem, kan ik de signalen herkennen. Ook tussendoor neem ik wat vaker kortere pauzes. Even een rondje lopen of de was op hangen. Voorheen deed ik dat nooit, maar nu merk ik dat het mij veel meer rust brengt en dat ik daardoor productiever ben.”

“Ik ben erg enthousiast over TIGRA en de begeleiding binnen mijn traject. Persoonlijk denk ik dat het goed zou zijn voor iedere werknemer om een keer zo’n traject te volgen. Je gaat er veel meer door in je eigen kracht staan. Veel meer herkennen en erkennen wat je sterke en zwakke punten zijn. Wat vind je wel leuk en wat niet en hoe ga je daarmee om? Al met al een super positieve ervaring en ik ben blij met mijn persoonlijke verandering en het feit dat ik weer aan het werk ben!”