Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

“De NS Fysiek fitcheck is efficiënt en biedt uitkomst”

Een laagdrempelig programma waarvoor de werknemer zichzelf kan aanmelden

Als Manager Fit Preventie bij NS is Marcus Hoen op beleidsniveau verantwoordelijk voor het voorkomen van fysieke en mentale klachten bij de medewerkers. Om de medewerkers hierin medeverantwoordelijk te laten zijn, heeft Marcus in 2016 met zijn collega’s de Fitwijzer ontwikkeld: “Onze Fitwijzer bevat alle interventies op het gebied van (duurzame) inzetbaarheid, die wij in samenwerking met externe partijen, zoals TIGRA, aanbieden. Onze medewerkers kunnen hierdoor op een laagdrempelige en begrijpbare manier zien welke interventie voor hun situatie het meest geschikt is. Hiermee trachten wij verzuim te voorkomen, door klachten vroegtijdig te signaleren en de juiste acties te ondernemen.”

NS Fysiek fitcheck

Een onderdeel van de Fitwijzer is de NS Fysiek fitcheck, die TIGRA samen met NS heeft ontwikkeld. Wanneer een medewerker last heeft van fysieke klachten, kan hij zich aanmelden voor de NS Fysiek fitcheck. Marcus is hier zeer over te spreken: “De NS Fysiek fitcheck is heel laagdrempelig. De medewerker vult online een korte vragenlijst in over zijn huidige fysieke situatie. Daarna vindt een telefonisch consult met een bedrijfsfysiotherapeut van TIGRA plaats. Tijdens dit consult bespreekt de fysiotherapeut de belangrijkste klachten en geeft hij de medewerker tips om zelf de klachten te verminderen. Dit alles gebeurt in een rap tempo; binnen 24 uur na het invullen van de NS Fysiek fitcheck, neemt TIGRA al contact op met onze medewerkers.”

Fysieke dienstverlening

Uit het telefonisch consult kan blijken dat een werkplekonderzoek of intake nodig is. In dat geval komt de bedrijfsfysiotherapeut van TIGRA langs op de werkplek van de betreffende medewerker, zoals de trein, het kantoor of de spoorwinkel. “TIGRA kijkt onder meer naar de houding en instelling van de werkplek en naar het gedrag van de medewerker op de werkvloer. Dit vind ik heel krachtig. Het advies wordt hierdoor heel persoonlijk en daardoor effectiever”, aldus Marcus.

Geen bedrijfsarts nodig

Om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen, is het volgens Marcus van groot belang dat fysieke en mentale overbelasting klachten bij medewerkers zo snel mogelijk worden aangepakt: “De NS Fysiek fitcheck is heel efficiënt omdat er niet direct een bedrijfsarts ingezet hoeft te worden. Dit scheelt een hoop (onnodige) tijd, waarin klachten alleen maar kunnen verergeren. Als een medewerker fysieke klachten ervaart, moeten die meteen aangepakt worden. De door NS en TIGRA ontwikkelde NS Fysiek fitcheck biedt voor ons uitkomst.”