Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Wat kost een werknemer die verzuimt?

Elk bedrijf heeft weleens een zieke werknemer. Bij jullie bedrijf zal dat niet anders zijn. Dat is vervelend voor de werknemer zelf, de collega’s en voor de organisatie. Het is daarom belangrijk om dit verzuim te voorkomen of in ieder geval snel weer te verhelpen, want een verzuimende werknemer brengt ook de nodige kosten met zich mee.

Een zieke werknemer kost gemiddeld 200 tot 400 euro per dag, afhankelijk van het loon dat hij/zij verdient. Dit heeft een behoorlijke impact op het bedrijf. Helemaal wanneer er meerdere werknemers tegelijk ziek zijn en er sprake is van langdurig verzuim.

Verschillende verzuimkosten

  1. Loondoorbetaling: ondanks dat een werknemer ziek is, dient het salaris wel doorbetaald te worden. In de meeste gevallen, enkele uitzonderingen daargelaten, ben je als werkgever verplicht om twee jaar het salaris door te betalen. Hoeveel procent van het loon jij als werkgever dient te betalen, is vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst. In de eerste twee ziektejaren ontvangt de werknemers minimaal zeventig procent van zijn (bruto)salaris.
  2. Vervanging: een verzuimende werknemer dient soms vervangen te worden. Je betaalt in feite dubbele kosten voor hetzelfde resultaat. Daarbij heb je vaak niet direct een vervanger. Is het iemand van buiten je bedrijf, dan heb je ook nog te maken met inwerken.
  3. Verlies van productie: minder mankracht betekent vaak productieverlies. Ook dit kan kosten met zich mee brengen.
  4. Verzuimbegeleiding: de Wet verbetering poortwachter schrijft voor dat een verzuimende werknemer vanaf de eerste ziektedag een actieve verzuimbegeleiding dient te krijgen. Uiteraard met het doel om de werknemer zo snel mogelijk weer te laten terugkeren naar de werkvloer. Een verzuimbegeleiding kan in eigen hand worden gehouden, maar kan ook uitbesteed worden.
  5. Re-integratie: het kan voorkomen dat er extra hulp en ondersteuning nodig is om de werknemer te laten terugkeren naar de werkplek. Een re-integratietraject is kost tijd en geld en vergt inspanning van de werknemer als werkgever.

Al deze kosten bij elkaar brengt dus een tarief van tussen de 200 en 400 euro per dag dat je werknemer verzuimt. De kosten van een re-integratie traject lijken vaak hoog, maar in vergelijking kost een lang verzuimende werknemer veel meer.

TIGRA verzuimtrajecten

Direct actie ondernemen als je werknemer verzuimt, is erg belangrijk. Hiermee beperk je de verzuimperiode en hoe langer je werknemer ziek is, hoe moeilijker het voor degene wordt om weer terug te keren naar het werk. Onze trajecten starten vanuit een Consult inzetbaarheid of een Intake. Waarna vervolgens een Gedragsmatige fysieke training (6 of 12 weken) of Multidisciplinaire training (12 weken) wordt geadviseerd.

Onze trainingen zijn erop gericht je werknemer om te leren gaan met zijn of haar klachten. Wij gebruiken hiervoor de methode ‘graded activity’: wij zetten een stip op de horizon en stapsgewijs werken we daarnaartoe. We richten ons hierbij niet op de klachten zelf, maar op het verbeteren van de dagelijkse werkzaamheden. Uniek in onze aanpak is dat wij altijd naar de werkplek van de werknemer komen om te laten zien hoe dit in de praktijk gebracht kan worden.

Wil je meer weten?

Benieuwd wat we verder voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen voor een Gedragsmatige fysieke training (6 of 12 weken) of Multidisciplinaire training (12 weken). Je kunt de werknemer ook direct aanmelden voor een Intake. Dat kan via de knop hieronder.

Meld je werknemer direct aan voor de Intake
Aanmelden Intake