Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Veelgestelde vragen over duurzame inzetbaarheid

De behoefte aan vitale en daarmee duurzaam inzetbare werknemers neemt toe. Dit zien wij ook terug bij organisaties. Het duurzaam inzetbaarheidsbeleid is steeds vaker een vast onderdeel van de bedrijfscultuur. Duurzaam inzetbaarheid kan een lastig thema zijn. Wat valt er precies onder qua dienstverlening en hoe ga ik ermee om binnen mijn bedrijf? We krijgen vaak dezelfde vragen en die hebben we hieronder uitgewerkt.

Hoe kan ik duurzame inzetbaarheid een plek geven in mijn organisatie?

Steeds vaker zijn werkgevers zich bewust van hoe belangrijk het is dat hun werknemers in goede gezondheid zijn, met plezier naar hun werk gaan en productief blijven. Om dit goed te kunnen monitoren is het periodiek aanbieden van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) cruciaal. Het opvolgen van de groepsuitkomsten is een hele belangrijke. Kijk waar de knelpunten zitten en ga met die verbeterpunten aan de slag. Als laatste kun je sturen op duurzame inzetbaarheid door het aanstellen van een bedrijfsfysiotherapeut. Iemand die periodiek op vaste momenten in het bedrijf aanwezig is en daardoor niet alleen de werknemers, maar ook het bedrijf goed leert kennen. Iemand die vroegtijdig dingen kan signaleren, waardoor werknemers duurzamer inzetbaar blijven en niet verzuimen.

Is een PMO wettelijk verplicht?

In de arbeidsomstandighedenwet artikel 18, staat beschreven dat werkgevers werknemers periodiek in de gelegenheid moeten stellen een onderzoek te ondergaan. Een onderzoek dat gericht is om de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het aanbieden van een PMO (of iets vergelijkbaars) is dus verplicht. Hoe vaak dit aangeboden moet worden, staat er niet. Geadviseerd wordt eens in de drie jaar.

Hoe waarborgen jullie de privacy van een werknemer tijdens het PMO?

Individuele resultaten zijn enkel inzichtelijk voor de werknemer zelf. Het bedrijf krijgt alleen terugkoppeling op managementniveau van groepen boven de 15 personen. De werknemer krijgt persoonlijke inloggegevens, waarna hij/zij na de eerste keer inloggen het wachtwoord dient te wijzigen. Alleen de werknemer kan in zijn/haar eigen online omgeving komen. Daarnaast voldoen de ICT systemen aan NEN 7510 en ISO 27001. Deze normen hebben betrekking op de informatiebeveiliging.

Wat is de ideale periode om een bedrijfsfysiotherapeut in company te hebben?

Een ideale periode is er niet. Wel is het belangrijk om periodiek een adviseur in company te hebben, bij voorkeur minimaal een jaar en dan eens per week of eens per twee weken op een vaste dag. Werknemers leren de adviseur op deze manier beter kennen en stappen daardoor sneller op hem/haar af om vragen te stellen. Door zichtbaar te zijn worden vragen over fysieke klachten laagdrempeliger om te stellen, waardoor met een snelle aanpak verzuim voorkomen kan worden.

Gerelateerde artikelen
Van PMO naar duurzaam inzetbare werknemers

Met het aanbieden van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kun je het werkvermogen, de arbeidsgerelateerde gezondheid en de leefstijl van je werknemers in kaart brengen. Maar hoe zorg je ervoor dat ...

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en bedrijfsfysiotherapie?

Hoe zorg je als werkgever dat je werknemers aan hun vitaliteit werken? Je wilt verzuim zoveel mogelijk voorkomen en vroegtijdige klachten signaleren en direct omzetten naar een gerichte actie. Maar wa ...