“Ik ben me nu echt bewust van een juiste werkhouding”

Met het aanbieden van Werkplekchecks voor je complete team of afdeling kom je te weten of jouw werknemers op een gezonde en verantwoorde manier aan het werk zijn. Onze adviseur gaat bij alle werknemers langs en geeft gerichte tips en adviezen. TIGRA Heerenveen heeft onlangs bij Flynth in Joure een werkplekcheckronde uitgevoerd. We spreken Denise van der Burg van Flynth en Jolanda Heeringa, TIGRA-adviseur in Heerenveen voor dit artikel.

 “Een paar maanden geleden is er bij mij een adviseur van jullie langs geweest”, zo begint Denise van der Burg te vertellen. Ze werkt fulltime als assistent accountant en zit door haar functie bijna de hele dag achter een beeldscherm. Een juiste werkhouding is dus van cruciaal belang. “Ik had last van mijn rug tijdens mijn werk en daarom heb ik een Werkplekonderzoek gehad. Dit gaf mij inzicht in hoe ik mijn werkhouding kon verbeteren. Ik heb er zelf veel aan gehad en heb bij mijn leidinggevende aangegeven dat zo’n onderzoek voor meer collega’s misschien handig zou zijn, maar dan op preventieve basis.”

Vanuit de leidinggevende van Denise is geïnventariseerd hoeveel werknemers er belang hadden bij een Werkplekcheck en zo is de opdracht tot stand gekomen. Jolanda Heeringa van TIGRA Heerenveen is samen met haar collega Melchior Ram naar Joure gegaan voor het uitvoeren van de Werkplekchecks. “We hadden vijf namen op papier, maar toen we op het kantoor waren, was iedereen enthousiast. Dus we hebben uiteindelijk veel meer werknemers gezien”, zo vertelt Jolanda.

Flexplekken

Het kantoor binnen Flynth in Joure is groot en er wordt gewerkt met flexplekken. “Een flexplek klinkt leuk, maar werkt in de praktijk iets minder prettig. Je moet elke keer op een andere plek de juiste hoogte en positie vinden om te zorgen dat je in de juiste werkhouding gaat zitten”, aldus Denise.

Ook Denise heeft van Jolanda en Melchior tijdens de werkplekcheckronde nog een bezoekje gekregen. “Toen de adviseur van TIGRA weer bij ons was, wilde ik graag dat ze ook bij mij nog eens kwamen kijken. Ik zit weleens wat onderuit gezakt en die houding is erg belastend voor mijn rug. Ze hebben me weer wat tips gegeven. Ook om meer te bewegen bijvoorbeeld. Zo zei ze dat ik eens wat vaker naar een andere printer kan lopen die wat verder weg is en dat ik niet moet lunchen achter mijn bureau, maar echt even ergens anders heen moet gaan om zo niet te lang in dezelfde houding te blijven zitten.”

Inhoud Werkplekchecks

Een ronde Werkplekchecks op de afdeling ziet er als volgt uit:

  • De Werkplekcheck bestaat uit een kort onderzoek van 10 à 15 minuten per werknemer.
  • Onze adviseur bekijkt onder meer de werkzaamheden, de fysieke belasting en de belastbaarheid.
  • Werknemers ontvangen direct na de check een werkplekpaspoort waarin de juiste afstelling staat, zodat ze ook de volgende keer hun eigen (flex)plek goed kunnen instellen.
  • Alle resultaten worden op afdelingsniveau gekoppeld en in kaart gebracht door middel van een rapportage. Deze rapportage helpt jouw bedrijf om richting te geven aan het gezondheidsbeleid.

Iedere werkplek kunnen we controleren. Het maakt niet uit of iemand beeldschermwerk doet, werkt in een magazijn of monteur is in een werkplaats. “Met zo’n ronde Werkplekchecks is in een korte tijd veel winst te behalen”, zo vertelt Jolanda. “Met een paar kleine aanpassingen zijn de meeste werknemers alweer geholpen. Houding en ergonomie zijn wel de belangrijkste onderdelen. Maar ook de omgevingsfactoren nemen we mee. Zo kunnen bijvoorbeeld temperatuur en klimaat ook van invloed zijn op je werk.”

Denise tot slot: “Ik vind het fijn dat er zulke checks bestaan. Ik merk dat ik een andere houding heb aangenomen en ik ben me vooral ook bewust geworden van een juiste werkhouding. Het is het aanraden waard voor elke afdeling en voor elk bedrijf!”

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Aanvragen