60% van de werknemers in Nederland ervaart klachten aan het bewegingsapparaat. Zo kopte ook NU.nl vorige week dat steeds meer werknemers uitvallen door fysieke klachten. Dit kan een gevolg zijn van fysiek belastend werk, maar ook van langdurig zitten. Op een gemiddelde dag zitten wij Nederlanders maar liefst 6 uur of langer. Dit heeft onder andere te maken met beeldschermwerk, maar ook met leefstijl. Het zitgedrag zetten we namelijk thuis voort. Al dat zitten heeft ons zelfs de bijnaam ‘Europees kampioen zitten’ opgeleverd.
Hoewel kampioen zijn misschien leuk is, zijn fysieke klachten dat natuurlijk niet. Dankzij deze klachten vallen steeds meer werknemers uit en lopen de verzuimaantallen op. De gemiddelde verzuimduur van mensen met lichamelijke klachten ligt op 192 dagen. “Als je bedenkt dat een verzuimdag gemiddeld €350 kost, kun je je voorstellen hoe dat in de papieren kan lopen”, aldus Gerko Riedstra, directeur van TIGRA.
Om fysieke klachten te voorkomen en te verhelpen, hanteren wij een totaalaanpak. Het Huis van Werkvermogen vormt de basis voor deze aanpak, waarbij we goed naar de situatie en het vraagstuk van onze klanten kijken en op basis hiervan met een oplossing komen. “Lichamelijke klachten van medewerkers kunnen tal van oorzaken hebben. Van individueel gedrag tot de inrichting van werkplekken en het beleid van de organisatie. Het is dus van belang om eerst inzicht te krijgen voordat we aan de slag gaan”, aldus Leo Wijnsma, mede-directeur TIGRA.
Onze totaalaanpak richt zich op alle lagen van je organisatie, wat betekent dat we niet alleen kijken naar het gedrag op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook leidinggevenden helpen de regie te pakken op duurzame inzetbaarheid. Met een training inzetpraat leren leidinggevenden hoe ze op een laagdrempelige manier een inzetbaarheidsgesprek voeren. En met de opleiding tot ergocoach haal je een expert op het gebied van fysieke belasting in huis.
Leo Wijnsma: “Om positieve impact te maken op de inzetbaarheid en het werkvermogen van werknemers, is een geïntegreerde benadering noodzakelijk. Dit houdt in dat we niet alleen aandacht besteden aan ergonomische werkplekken en gezondheidseducatie voor individuele werknemers, maar ook aan het maken en in stand houden van een ondersteunende bedrijfscultuur. Met onze totaalaanpak kunnen we de gezondheid en het welzijn van medewerkers duurzaam bevorderen en hun potentieel optimaal benutten.”
Spelen fysieke klachten binnen jouw organisatie een rol? We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om te kijken hoe we jouw werknemers inzetbaar, productief en vitaal kunnen houden.
Naast een organisatiebrede kijk op inzetbaarheid en werkvermogen, bieden wij ook individuele maatwerktrajecten gericht op de fysieke klachten van een werknemer. Gedragsverandering staat hierin centraal.
Deze trajecten kunnen ook worden ingezet wanneer een werknemer verzuimt. Wacht in dat geval niet en kom direct in actie om de verzuimperiode te beperken en om je werknemer te helpen met een spoedig herstel. Deze trajecten starten binnen vijf werkdagen na aanmelding. We werken altijd toe naar een terugkeer op de werkvloer.