Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

“Een geslaagde gedragsverandering, de kick van het vak”

Met de inzet van een snelle interventie pakken we ziekteverzuim aan. Onze re-integratietrajecten starten met een Intake, waarna een van onze individuele maatwerktrajecten wordt geadviseerd. Door meteen actie te ondernemen, verkort je de verzuimperiode. Adviseur Arbeid en Gezondheid Noortje de Steenwinkel voert veel re-integratietrajecten uit en legt uit waarom zij deze trajecten van meerwaarde vindt.

“Onze re-integratiestrajecten zoals een Gedragsmatige Fysieke Training (GFT) of Multidisciplinair traject zijn super mooie producten”, zo begint Noortje te vertellen. “Het zijn de beste trajecten die we kunnen bieden. De werknemer leert met zijn/haar belastbaarheid om te gaan en de werkgever krijgt weer een duurzaam inzetbare werknemer aan het werk. Wij kijken naar het totale lichaam; fysiek en mentaal, niet alleen lokaal waar de klachten ervaren worden. Het holistische spectrum noemen we dat. De werknemer moet het zelfvertrouwen in zijn/haar lichaam terugvinden. En als dat aan het einde van het traject weer is gelukt, dan geeft dat echt een goed gevoel!”

Zelfredzaamheid

Aan het begin wordt er een persoonlijk herstelplan opgezet. Wat is het doel, zowel fysiek als mentaal, van de werknemer? Wat is er nodig om dit doel te behalen? “De werknemer moet niet afhankelijk van je worden, dus zelfredzaamheid is heel belangrijk. Ik wil dat ze zelf leren te bepalen wat ze willen, zelf een plan gaan maken met als doel eigen regie te krijgen over hun lichaam en daarbij de juiste keuzes kunnen maken. Ik begeleid en ondersteun ze in de goede richting en de rest van de verantwoordelijkheid ligt bij henzelf. Een goede motivatie is dus erg belangrijk.”

De trainingen tijdens het traject zijn belangrijke leermomenten. Zowel individuele- als groepstrainingen komen aan bod. “Ik probeer de werknemer ‘uit het hoofd’ en meer ‘in het lijf’ te laten komen. Ik voer veel gesprekken: waar loop je tegenaan? Hoe ga je met deze situatie om? Hoe ga je het de volgende keer anders doen? Denk niet vanuit het ‘wat kan ik niet’, maar juist ‘wat kan ik wel’. Veel mensen vinden dit een lastig proces. Dit zijn situaties die ze in het dagelijks leven ook tegenkomen. Het is moeilijk om dat onder ogen te komen, maar je moet een gedragsverandering willen maken als je aan het traject begint.”

Gedragsverandering

“Je moet leren om anders met jezelf om te gaan en dat is niet altijd even makkelijk. Het is soms juist ongemakkelijk, maar dat is goed. Soms moet ik daarvoor hard zijn. De confrontatie geeft beweging op fysiek en mentaal gebied. Aan het eind ziet iedere werknemer hoeveel stappen er zijn gemaakt en zijn ze ontzettend blij en dankbaar. Dat is echt de kick van het vak. Ze gaan er zo anders in dan dat ze eruit komen. Je moet openstaan voor die gedragsverandering. Het is confronterend, het is eng, maar iedereen die de Gedragsmatige Fysieke Training heeft afgerond, geeft aan het jammer te vinden dat ze niet veel eerder gestart zijn.”

 

Verzuim terugbrengen

De GFT is erop gericht de werknemer te leren omgaan met zijn of haar klachten. Wij gebruiken hiervoor de methode Graded activity, gericht op een geleidelijke opbouw van de activiteiten. Wij zetten een stip op de horizon en stapsgewijs werken we daarnaartoe. Hierbij richten we ons niet op de klachten zelf, maar op het verbeteren van de dagelijkse werkzaamheden van de werknemer. Uniek in onze aanpak is dat wij de werknemer op de werkplek laten zien hoe dit in de praktijk gebracht kan worden. Bekijk hieronder de visuele route naar werkhervatting.

Route naar werkhervatting

In deze interactieve infographic is de route van een GFT weergegeven. Hoe is de opbouw van een GFT en wat komt er allemaal aan bod? Tevens is het een soort tijdlijn om aan te geven wat wanneer plaatsvindt en in welke volgorde.

Werknemer direct aanmelden voor een Intake
direct aanmelden