Preventief Medisch Onderzoek in coronatijd

Werknemers die fluitend naar hun werk gaan. Collega’s die weinig ziek zijn. Een goede sfeer op de werkvloer. Een aantrekkelijke werkgever zijn. Je werknemers zijn je grootste kapitaal. Toch is stress op het werk beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen werknemers loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) krijg jij als werkgever inzicht in hoe jouw werknemers ervoor staan. En uiteraard zien zij dit door het onderzoek zelf ook.

Ook tijdens deze coronaperiode voeren we grootschalige PMO’s uit. Uiteraard met aangepaste maatregelen. Zo laten we de werknemers zoveel mogelijk testen zelf doen, houden we ons aan de 1,5e meter afstand, desinfecteren we alles na iedere werknemer en dragen onze testers en adviseurs een mondkapje. 

De bedrijven en hun werknemers waar we momenteel aan het testen zijn, reageren positief op de aangepaste maatregelen en zien geen problemen om de testen door te laten gaan. “Ik heb alleen maar positieve geluiden gehoord”, aldus Philip Meijer, HR Business Partner bij BASF 3D Printing Solution. Ook vanuit onze adviseurs komen goede geluiden. “We geven aan elke werknemer een korte uitleg over de onderdelen van het PMO en vragen of de werknemer zelf de testen wil uitvoeren zodat de 1,5e meter afstand bewaard kon worden. De reacties zijn tot nu toe altijd positief”, aldus Wouter Ensink van TIGRA Emmen.

Wat is een PMO?

Een PMO is een uitgebreid onderzoek op het gebied van gezondheid en werk. Er worden medische zaken meegenomen, maar er is ook aandacht voor aspecten als werksfeer, stress en lichamelijke belasting. Geen bedrijf is hetzelfde, dus een PMO is altijd maatwerk. We sluiten samen de inhoud aan op de werkomstandigheden en de cultuur van jouw organisatie. 

 Gezonde werknemers hebben meer plezier in hun werk en zijn productiever. Door gezondheid en werkvermogen te meten, voorkomen we bovendien dat medewerkers langdurig verzuimen. Ook brengen we in beeld hoe productief iemand is. Een win-winsituatie: de organisatie haalt betere resultaten én werknemers kunnen gezond hun pensioen halen.

Fitte werknemers

“Afgezien van het feit dat een PMO wettelijk verplicht is, is het een mooie manier om je medewerkers een check-up te laten doen om te kijken hoe het gesteld is met de gezondheid in relatie tot werk”, zo vertelt Sabine Lagerwij, HR Business Partner, van Smurfit Kappa Hexacomb.Er wordt van werknemers gevraagd om langer door te werken, maar dit wil je graag in goede gezondheid. Om preventief hierop in te spelen, kun je ook nog eens kosten besparen, want een verzuimende werknemer is ontzettend duur. Dan kan zo’n onderzoek wel uit. Je wilt mensen fit houden voor de toekomst!”

Ook op de verschillende locaties van FrieslandCampina zijn de reacties over een Health Check zoals ze het daar noemen lovend. Merel van Dorp, vitaliteitsmanager bij FrieslandCampina: “Ik ben erg enthousiast over de Health Checks van TIGRA en vooral ook de rapportage achteraf. Bij TIGRA werken ze met het NES Dashboard. Daarvan zijn wij erg gecharmeerd. Er wordt gemeten op werkvermogen en dat vinden wij een erg belangrijke waarde. Je meet iets over het werk. Je wilt de verbinding leggen tussen persoonlijke gezondheid in relatie tot het werk. Zo weet de werknemer hoe zijn gezondheid ervoor staat en weet het management op basis van een rapportage of er dingen zijn waar het bedrijf aan moet werken voor de inzetbaarheid van de werknemers.”

Meer informatie over een PMO of een offerte aanvragen kan via onze websitepagina.

Lees ook de andere artikelen uit de nieuwsbrief over de opmars van RSI klachten en de online werkplekcheck.

 

Nieuws | 11 januari 2021

Nieuw product: Inzetpraat

Binnen onze preventieve dienstverlening hebben wij vanaf 1 januari 2021 een nieuw product: Inzetpraat. Dit is een training voor leidinggevenden over het voeren van een inzetbaarheidsgesprek met hun werknemers. Het doel van deze training is om leidinggevenden een leidraad te geven voor het houden van een effectief en activerend gesprek met als basis het Huis […]

Lees verder

Nieuws | 8 januari 2021

De periodieke Health Check op Hogeschool iPabo

“Wij willen de duurzame inzetbaarheid onder onze werknemers stimuleren en proberen daarom ook op preventief gebied veel te organiseren.” Andrea Pereboom, werkzaam bij de afdeling Personeel & Organisatie (P&O), van Hogeschool iPabo biedt de Health Check aan binnen de hogeschool. We gaan met haar in gesprek over het belang van de Health Check en de […]

Lees verder

Blog | 7 januari 2021

Grip krijgen op de inzetbaarheid van jouw werknemers, hoe doe je dat?

Om jouw werknemers optimaal inzetbaar te houden is een strategische, integrale aanpak nodig. Vitale werknemers verzuimen minder en zijn productiever. Het goed opzetten en borgen van jouw inzetbaarheidsbeleid is hét verschil tussen een goed en een beter bedrijfsresultaat. Richten, inrichten en verrichten. Een mooie kapstok om een onderscheid te maken in de verschillende niveaus waarop organisaties bezig zijn met duurzame inzetbaarheid. Inspanningen op […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven