Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Wat kun je doen met het interactieve dashboard na het PMO-onderzoek?

Met het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) brengen we het werkvermogen, de arbeidsgerelateerde gezondheid en de leefstijl van de werknemers in kaart.

Als werkgever ben je verplicht om periodiek een Preventief Medisch Onderzoek aan je werknemers aan te bieden. Werknemers zijn niet verplicht om hieraan deel te nemen en doen op vrijwillige basis mee. Het PMO-onderzoek maakt de individuele werknemer bewust van zijn of haar eigen inzetbaarheid. Ze krijgen een persoonlijke en werk gerelateerde gezondheidscheck die inzicht geeft in hoe fit, gezond en inzetbaar zij zijn.
Het PMO bestaat uit drie onderdelen:

  1. De online vragenlijst.
  2. De fysieke onderzoeken, zoals het oogonderzoek, gehoortest, longfunctietest, health check, bloedonderzoek, mentale belastingtest, arbeidsgerelateerde werkbelasting en een fysieke capaciteitstest.
  3. Een adviesgesprek over hoe inzetbaar de werknemer is.

Het PMO geeft niet alleen inzicht op individueel niveau, maar ook op organisatieniveau. Als werkgever ontvang je een organisatie-overkoepelend advies en gaan we in op het verbeterpotentieel. Waar in het bedrijf gaat het goed? Waar zitten de knelpunten? En op welke specifieke onderdelen kan je als werkgever iets verbeteren?

Huis van Werkvermogen

Het Huis van werkvermogen is een belangrijk onderdeel van het PMO-onderzoek. Ieder bedrijf weet dat fruit beter is dan frituur en dat ze haar werknemers moeten stimuleren om meer te bewegen. Wat ons PMO onderscheidt, is dat we naast de leefstijlfactoren met name naar arbeidsgerelateerde gezondheid en het werkvermogen kijken. Met werkvermogen bedoelen we de mate waarin de werknemer lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn of haar werk uit te voeren. Nu, en in de toekomst. Over het algemeen geldt: hoe hoger het werkvermogen, hoe hoger het werkplezier, hoe hoger de arbeidsproductiviteit en hoe lager de kans op uitval.

Het werkvermogen brengen we in kaart aan de hand van het Huis van Werkvermogen. Een internationaal gehanteerd visueel model dat inzicht geeft hoe het met de gezondheid, de competenties, de normen en waarden en het werk van de werknemer staat. Waar staat het huis stevig? Waar tocht en kiert het? En waar en waarom staat het op instorten?

Interactief dashboard na het PMO-onderzoek

Nadat alle fysieke onderzoeken en adviesgesprekken hebben plaatsgevonden, maken we een afspraak voor de eindpresentatie. Tijdens de presentatie ontvang je de rapportage en toegang tot het interactieve dashboard van Informens. In Informens kan je alle specifieke resultaten van het PMO-onderzoek inzien. Alle gegevens zijn geanonimiseerd. Als werkgever krijg je inzicht op organisatieniveau, afdelingsniveau en functieniveau, maar kan je de gegevens niet terugleiden naar individuele werknemers. Met het interactieve dashboard heb je in één oogopslag helder waar het verbeterpotentieel ligt.

Met jouw persoonlijke inloggegevens kan je altijd in blijven loggen in Informens. Zo kan je gerichte interventies inzetten, bijvoorbeeld een werkplekrisicoscan bij een productie-omgeving met veel fysiek inspannend werk of de training Inzetpraat als blijkt dat de inzetbaarheid van werknemers lager is dan gemiddeld. Ook kan je na een aantal jaar een hermeting voor het PMO uit laten voeren. Wij adviseren om hiervoor een cyclus van twee á drie jaar aan te houden.

De NES-score

Om zicht te krijgen op de deelgebieden werkvermogen, arbeidsgerelateerde gezondheid en leefstijl gebruiken we de Net Employability Standard (NES). De NES-scores is een methode die in samenwerking met TNO tot stand is gekomen en is de standaard voor arbeidsgerelateerde gezondheidsverbetering.

De icoontjes visualiseren de onderliggende thema’s. De kleuren geven aan hoe de score is ten opzichte van de benchmark. De benchmark van Informens wordt gevormd door meer dan 90.000 werknemers binnen verschillende sectoren in Nederland.

Groen: De onderzoeksgroep scoort beter op dit specifieke onderdeel dan de benchmark. Werknemers met een groene score op werkvermogen gaan met plezier naar hun werk, zijn productief en verzuimen minder vaak dan hun collega’s met een oranje of rode score.

Oranje: De onderzoeksgroep scoort ongeveer gelijk aan de benchmark. De werknemers scoren op het gebied van voeding gemiddeld. Ze zijn niet volledig gezond, maar ze dreigen ook niet uit te vallen.

 

Rood: De onderzoeksgroep scoort minder goed op dit specifieke onderdeel van de benchmark. Heb je werknemers die rood scoren, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Het zijn werknemers die in de risicogroep zitten en snel uit kunnen vallen.

NES-score naar functie en leeftijd

Op het interactieve dashboard kan je filteren op functie en op leeftijd. In dit voorbeeld zie je dat de leeftijdsgroep 40-49 en 60-69 lager scoren dan de benchmark.

Top 5 aspecten om de NES-score te verbeteren

Om de NES-score van een specifiek deelgebied te verbeteren, voeren we een regressieanalyse uit. Hierbij kijken we naar de relatie tot het werkvermogen. Welke thema’s hebben hierop de meeste impact? We drukken dit uit in een verbetering in percentage.

Bijvoorbeeld 26,2% van de onderzoeksgroep geeft aan dat het hen over het algemeen meer dan een uur kost voordat men hersteld is van het werk. Zij hebben een werkvermogen dat 7,2% lager ligt dan de groep die dit niet aangeeft. Die 7,2% staat voor een aantal punten en dit geeft de arbeidsproductiviteit weer.

Conclusie

De rapportage bevat conclusies op organisatieniveau, afdelingsniveau en functieniveau. De thema’s die het meeste impact hebben op het werkvermogen worden hierbij extra uitgelicht.