Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

TIGRA als expert fysieke belasting in filmpjes NS

Hoe draag je op een juiste manier je rugtas? Wat is de goede manier om de trein uit te stappen en wat doe je als de trein door een spoorwissel erg schommelt? Onderwerpen waar werknemers van NS die op of bij een trein werken dagelijks mee te maken hebben. De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft over deze onderwerpen korte ergonomische instructiefilmpjes gemaakt voor hun personeel. Vanuit TIGRA komt Marcel van den Hoeven voor in deze filmpjes als expert op het gebied van fysieke belasting en ergonomie.

Ilse Flierman is opleidingskundig adviseur leren en presteren bij NS en is coördinator van het maken van de vitaliteitsmodule ‘Fit op de Rit’, waar deze filmpjes deel van uitmaken. “Voor corona boden wij onze werknemers al verschillende fysieke trainingen aan op het gebied van vitaliteit”, zo begint Ilse te vertellen. “Door de coronacrisis zijn we gedwongen om veel programma’s om te zetten naar een digitaal aanbod. Dat heeft ons nieuwe inzichten gegeven over een gedigitaliseerd aanbod over het thema vitaliteit.”

Samenwerking met TIGRA

“Binnen NS is er een afdeling HRFit. Zij houden zich onder andere bezig met de vitaliteit van werknemers. Toen ik de opdracht kreeg om de module te maken, heb ik gekeken naar ons interne aanbod en samenwerkingen op het gebied van vitaliteit en daarbij kwam ik voor ergonomische expertise al snel bij TIGRA uit. Na contact met directeur Gerko Riedstra was het duidelijk dat we een TIGRA adviseur als expert in de ergonomische instructiefilmpjes wilden inzetten. We werden gekoppeld aan Marcel van den Hoeven van TIGRA Leeuwarden. Hij heeft de scripts van de filmpjes doorgenomen en hier ook feedback en aanvullende suggesties voor gedaan.”

In de filmpjes komen veelvoorkomende werkzaamheden aan bod. “Ogenschijnlijk simpele onderwerpen zoals het goed uitstappen uit de trein, langdurig staan op het perron of het uitvoeren van kaartcontroles. Maar NS-werknemers doen dit dagelijks erg vaak en als dit elke keer (onbewust) fout uitgevoerd wordt, kan dit op termijn fysieke klachten opleveren”, zo vertelt Ilse. “Marcel vertelt in deze instructiefilmpjes duidelijk de juiste houding en manier van handelen. Doordat hij dit uitlegt en tegelijkertijd een werknemer van NS de instructies uitvoert, is het visueel goed zichtbaar.”

De instructiefilmpjes zijn verwerkt in een e-learning ‘Fit op de Rit’ die alle nieuwe Hoofdconducteurs, medewerkers Veiligheid & Service en Servicemedewerkers dienen te doorlopen, maar ook het huidige personeel wordt gestimuleerd aan hun vitaliteit te werken door de e-learning te volgen en kennis te maken met het ondersteunende aanbod van NS.

“De samenwerking was erg prettig en de dynamiek onderling erg goed”

“Het contact met Marcel en TIGRA was erg fijn. Op voorhand dachten en keken ze goed mee en ook tijdens het opnemen van de filmpjes werden alle puntjes op de i gezet. Marcel deed het super goed. De samenwerking was erg prettig en de dynamiek onderling erg goed. Het resultaat is nog beter dan we op voorhand hadden gehoopt dus dat is echt super!”