Thuiswerken was in Nederland altijd al erg populair, maar door de coronacrisis zit nu bijna iedereen noodgedwongen thuis achter de laptop. De een vindt het heerlijk, de ander vindt het maar niets. In het nieuws wordt steeds vaker aandacht besteed aan klachten die het thuiswerken met zich mee brengt.
Toch was thuiswerken ons al niet helemaal vreemd. Van alle Europese landen is Nederland ‘grootverbruiker’ op het gebied van thuiswerken. 14% van de Nederlanders tussen 15 en 64 werkte voor de coronacrisis al regelmatig thuis. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees Bureau voor statistiek.
De Denktank Coronacrisis stelde deze maand in opdracht van het kabinet een aantal adviezen op, ter ondersteuning op het beleid na 1 september aanstaande. Twee belangrijke adviezen die er voor veel bedrijven uitspringen, zijn spreiding van arbeidstijden en het blijvend stimuleren van deeltijd thuiswerken. In dit advies klinkt een structurele verandering langzaam door. Het coronavirus heeft in een hele korte tijd voor een grote verandering gezorgd in de kijk naar werk en werkplek. Deze aanstaande verandering vraagt in veel gevallen ook een aangepast beleid op het gebied van werkplekergonomie en werkgedrag.
Maar hoe zorgt jouw werknemer er nu voor dat hij/zij geen RSI- of andere klachten krijgt door een verkeerde werkhouding? De meeste lichamelijke klanten ontstaan doordat je als beeldschermwerker je nek/schouderspieren te veel en te lang aanspant. Door deze statische belasting neemt de doorbloeding in de nek/schouderregio en de beide armen af. Combineer dit met repeterende bewegingen of handelingen en de perfecte voedingsbodem voor lichamelijke klachten is geboren!
Zorg daarom voor genoeg pauze momenten. Loop regelmatig even een stukje. Doe tussendoor kleine huishoudelijke klusjes zoals de vaatwasser uitruimen, planten water geven of even stofzuigen. Neem dus de tijd voor voldoende afwisseling. Een praktische tip om te voorkomen dat je ogen vermoeid raken, is de 20-20-20 regel. Kijk elke 20 minuten, 20 seconden naar een object op 20 meter afstand. Dit verlegt de focus en zorgt ervoor dat je ogen even op iets anders scherpstellen.
Om effectief om te gaan met de komende veranderingen en jouw werknemers te faciliteren in slimmer thuiswerken, hebben we de verschillende thuiswerkdiensten ontwikkeld. Hierbij worden ergonomische tips en instructies gegeven en het helpt de werknemer om gezond werkgedrag te kunnen vertonen in een gezonde werkomgeving.