Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

RSI terug door thuiswerken?

Heb jij veel last van tintelende vingers, verkrampte schouders of een stijve nek tijdens het werk? Heb je daar nu extra last van tijdens het thuiswerken? RSI is een begrip wat de laatste weken weer veel in de media opduikt nu Nederlanders nog altijd massaal thuiswerken. De laatste jaren leek RSI verdwenen: over de muisarm hoorde je bijna niemand meer. Toch is het vandaag de dag nog altijd een van de drie meest gemelde beroepsziektes. Tegenwoordig wordt vaak het begrip KANS (Klachten van Arm, Nek en Schouder) gebruikt.

Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks 15% van de werknemers werkgerelateerde klachten heeft aan arm, nek of schouders (RSI) die tot beperkingen leiden in het uitvoeren van normale activiteiten. Dit zijn 3,2 miljoen werkenden, blijkt uit onderzoek van TNO Arbeid. De post verzuim, met 962 miljoen euro, door werkgerelateerde RSI is relatief het grootst. De kosten zijn het hoogst in de sectoren gezondheidszorg, onderwijs, industrie en bouwnijverheid.

RSI klachten komen voor in allerlei beroepsgroepen

Best bijzonder eigenlijk, want in de afgelopen twintig jaar is er veel gebeurd op het gebied van preventie: betere stoelen, bureaus, licht, toetsenborden en muizen. Maar het werk is ook veranderd en dat doet weer wat van de winst teniet. Er is meer tijdsdruk, waardoor werknemers langdurig onder spanning werken. RSI klachten komen voor in allerlei beroepsgroepen, niet alleen bij beeldschermwerk. De kans dat RSI klachten chronisch worden is groot als men te lang wacht en doorwerkt met de pijn.

Wat gebeurt er bij RSI?

Je spieren raken overbelast door swipen, tikken en klikken, maar ook door fysiek werk. Doordat steeds dezelfde spieren het werk doen, kunnen haarscheurtjes in het spierweefsel ontstaan. Dat is normaal geen ramp: het lichaam kan deze zo herstellen. Maar als de handeling maar doorgaat, blijft het herstel uit. Ook zenuwen in de spieren raken beschadigd, en deze herstellen traag. Daardoor doet op een gegeven moment zelfs het optillen van een nietmachine veel pijn. Dit is ook de reden dat het herstel van RSI vaak lang duurt.

TIGRA EN DE BEHANDELING VAN RSI KLACHTEN

Binnen de Gedragsmatige Fysieke Training (GFT) van TIGRA kan een RSI programma worden ingezet. Afhankelijk van het verzuim, de duur en ernst van de klachten, wordt tijdens een intake besloten hoe dit wordt vormgegeven.

Naast een fysieke training om de belastbaarheid te verbeteren, is voorlichting een belangrijk onderdeel. De werknemer krijgt inzicht in de werkgerelateerde risicofactoren, maar ook de persoonsgebonden en privé gebonden risicofactoren worden in kaart gebracht. De werknemer leert hoe hiermee om te gaan. Een EMG (spierspanning)- meting wordt daarbij standaard ingezet. Het gaat dus om een integrale benadering waarbij ergonomie, werkhouding, fysieke belastbaarheid, ontspanning en stress aandacht krijgen.

De GFT heeft als doel de inzetbaarheid van individuele werknemers te verhogen en werkhervatting te realiseren. Op het gebied van RSI leert de werknemer tijdens dit traject op een gezonde, ergonomisch verantwoorde wijze te functioneren om daarmee RSI klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Op preventief gebied hebben we daarom ook verschillende interventies zoals een online werkplekcheck of verschillende e-learnings. Bekijk alle interventies op het gebied van preventie op onze websitepagina.

Bronnen: