Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Langdurige COVID klachten en de weg naar herstel

Tijdens zijn genezing van COVID-19 merkte Bert dat de weg naar herstel langer was dan bij een ‘gewone’ griep. Een fysiotherapeut hielp hem weliswaar snel om zijn fysieke belastbaarheid te verbeteren, maar mentaal vlotte het herstel minder goed. Het lukte hem dan ook niet om het werk helemaal te hervatten. Pas toen Bert via de bedrijfsarts een inzetbaarheidsprogramma bij TIGRA Zwolle volgde, zette het herstel door. De sleutel tot succes? Een multidisciplinaire aanpak.  

‘Ik merkte dat mijn mentale herstel achterbleef bij mijn fysieke herstel. Ik bleef last houden van een verminderde concentratie, vergeetachtigheid. Een hele dag werken was echt te veel voor me.’

Fysieke en mentale aanpak

Via zijn bedrijfsarts werd Bert uiteindelijk verwezen naar TIGRA Zwolle. Daar kon hij dezelfde week nog terecht. Het gecombineerde traject dat Bert doorliep, bestond uit afspraken bij fysiotherapeut Annemieke Boxma en sessies bij psycholoog Michelle van Vliet. Belemmeringen waar Bert dagelijks tegenaan liep werden uitgebreid besproken. ‘Signalen die ik normaal gesproken zou negeren of onderdrukken leerde ik langzamerhand herkennen om er vervolgens naar te handelen en uiteindelijk zelfs op te anticiperen.’

Racen op het zandpad

Een belangrijke metafoor die Bert, op weg naar volledig herstel hielp, was die van de snelweg en het zandpad. ‘Ik was gewend om te racen op de snelweg. Door COVID-19 ben ik van de weg geraakt en op het zandpad beland. Daar probeerde ik nog steeds -op dezelfde manier- te racen, maar dat lukte natuurlijk niet. Ik moest opnieuw leren me voort te bewegen op een ‘nieuwe’ weg. Dat heb ik ook letterlijk gedaan. Ik ben gestart met korte stukjes hardlopen in het bos. Dat heb ik steeds wat uit kunnen breiden. Het mooie van deze nieuwe weg is dat het uiteindelijk ook weer een snelweg kan worden’.

Terug aan het werk

Bert werkt inmiddels weer volledig. Restverschijnselen ervaart hij nog altijd, maar daar valt prima mee te leven. Zeker met de geleerde lessen tijdens het TIGRA-traject. Een dergelijke aanpak kan Bert dan ook van harte aanraden aan mensen met soortgelijke uitdagingen. Herstel van COVID-19 is niet alleen een kwestie van fysieke belastbaarheid verbeteren, maar ook aandacht geven aan mentale belastbaarheid. Een multidisciplinaire aanpak bleek de sleutel tot herstel.