Mosterdmolen De Huisman maakt sinds hele lange tijd de echte Zaanse mosterd. Het is een familiebedrijf met daarbij een aantal werknemers in dienst. Om te zorgen dat de werknemers op de juiste manier werken, heeft TIGRA Zaanstreek er onlangs een Voorlichting en training uitgevoerd. Frank Bosman vertelt hierover.
“Ik ben zelf met TIGRA in aanraking gekomen omdat ik veel last van mijn schouder had”, zo begint Bosman te vertellen. “Ik kwam via de huisarts bij de fysiotherapie terecht. Helaas werd het niet beter. Ze adviseerden mij om een traject bij TIGRA te volgen. Ik kwam onder behandeling bij Sander Oud. We raakten in gesprek en hij vertelde over de andere dienstverlening van TIGRA.”
Het leek Frank Bosman goed om zijn werknemers nog eens extra te laten voorlichten. De werknemers kennen binnen het bedrijf diverse taken die allemaal gericht zijn op het uiteindelijke product: het maken van mosterd. De taken wisselen van voorbereidend werk zoals ingrediënten voorbereiden en mengen, verschillende til-, duw- en trekwerkzaamheden tot schoonmaakwerkzaamheden.
“Bij het maken van mosterd worden veel tilwerkzaamheden verricht”, zo vertelt Bosman. “De mosterd moet in een speciale ketel en dan worden er emmers of zakken van wel 30 kg getild, soms zelfs nog wel meer. Eigenlijk is het maximum 25 kg. In het bedrijf hingen daarom al posters wat een juiste tilhouding is, maar de praktijk leert dat toch niet iedereen zich daaraan houdt. Sander is toen bij ons langs geweest om voorlichting te geven en dat was erg fijn!”
Sander heeft meegelopen met het proces en heeft alle werknemers ook individueel gesproken. Hij vroeg naar de werkzaamheden en op welke manier ze dit uitvoerden. Hij heeft ze ook allemaal een tiltraining gegeven. “Dit was voor iedereen een positieve ervaring. Er zijn verschillende adviezen uitgekomen. Zo mogen emmers van 34 kg die gemengd zijn niet meer door één persoon getild worden. Dit moet met z’n tweeën. Willen ze het wel alleen doen, dan moet de portie gehalveerd worden.”
Bij de Voorlichting en training is stilgestaan bij de volgende doelen:
“We merken dat we veel dingen doen op een bepaalde manier, maar dat we ons niet meer bewust zijn van een juiste werkhouding. Ergens weten we het wel, maar in de praktijk houden we ons er niet altijd meer aan. Het was daarom erg fijn dat Sander langs is geweest en ons weer even scherp heeft gemaakt. We hebben een aantal dingen binnen de werkzaamheden aangepast en dat is erg positief!”