Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Herhaalde bewustwording door een Voorlichting en training

Mosterdmolen De Huisman maakt sinds hele lange tijd de echte Zaanse mosterd. Het is een familiebedrijf met daarbij een aantal werknemers in dienst. Om te zorgen dat de werknemers op de juiste manier werken, heeft TIGRA Zaanstreek er onlangs een Voorlichting en training uitgevoerd. Frank Bosman vertelt hierover.

“Ik ben zelf met TIGRA in aanraking gekomen omdat ik veel last van mijn schouder had”, zo begint Bosman te vertellen. “Ik kwam via de huisarts bij de fysiotherapie terecht. Helaas werd het niet beter. Ze adviseerden mij om een traject bij TIGRA te volgen. Ik kwam onder behandeling bij Sander Oud. We raakten in gesprek en hij vertelde over de andere dienstverlening van TIGRA.”

Voorlichting en training

Het leek Frank Bosman goed om zijn werknemers nog eens extra te laten voorlichten. De werknemers kennen binnen het bedrijf diverse taken die allemaal gericht zijn op het uiteindelijke product: het maken van mosterd. De taken wisselen van voorbereidend werk zoals ingrediënten voorbereiden en mengen, verschillende til-, duw- en trekwerkzaamheden tot schoonmaakwerkzaamheden.

“Bij het maken van mosterd worden veel tilwerkzaamheden verricht”, zo vertelt Bosman. “De mosterd moet in een speciale ketel en dan worden er emmers of zakken van wel 30 kg getild, soms zelfs nog wel meer. Eigenlijk is het maximum 25 kg. In het bedrijf hingen daarom al posters wat een juiste tilhouding is, maar de praktijk leert dat toch niet iedereen zich daaraan houdt. Sander is toen bij ons langs geweest om voorlichting te geven en dat was erg fijn!”

Sander heeft meegelopen met het proces en heeft alle werknemers ook individueel gesproken. Hij vroeg naar de werkzaamheden en op welke manier ze dit uitvoerden. Hij heeft ze ook allemaal een tiltraining gegeven. “Dit was voor iedereen een positieve ervaring. Er zijn verschillende adviezen uitgekomen. Zo mogen emmers van 34 kg die gemengd zijn niet meer door één persoon getild worden. Dit moet met z’n tweeën. Willen ze het wel alleen doen, dan moet de portie gehalveerd worden.”

Het doel

Bij de Voorlichting en training is stilgestaan bij de volgende doelen:

  • het vergroten van kennis over de belasting van het werk, de risico’s en de belastbaarheid van een individuele medewerker.
  • het vergroten van het bewustzijn bij een werknemer over eigen verantwoordelijkheid en eigen regel mogelijkheden in relatie tot zijn inzetbaarheid en productie.
  • het vergroten van de zelfredzaamheid in het realiseren van balans tussen werk gebonden, persoonsgebonden en privé gebonden factoren (BRAVO-factoren/leefstijl)
  • het verbeteren van vaardigheden om de belasting van de arbeid te verlagen, de belastbaarheid van werknemers te vergroten en daarmee de kans op klachten en/of verzuim te verkleinen.

“We merken dat we veel dingen doen op een bepaalde manier, maar dat we ons niet meer bewust zijn van een juiste werkhouding. Ergens weten we het wel, maar in de praktijk houden we ons er niet altijd meer aan. Het was daarom erg fijn dat Sander langs is geweest en ons weer even scherp heeft gemaakt. We hebben een aantal dingen binnen de werkzaamheden aangepast en dat is erg positief!”