Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

De kracht van Graded Activity

Mensen met chronische pijnklachten zijn vaak ten einde raad. Ze hebben diverse onderzoeken in het ziekenhuis ondergaan waarbij geen lichamelijk oorzaak voor de pijnklachten gevonden is. Ook de ingezette behandelingen geven niet het gewenste resultaat. Dit betekent echter niet dat er geen verklaring is voor de pijnklachten. TIGRA-bedrijfsfysiotherapeut Aukje Noordhuis begeleidt cliënten met chronische pijnklachten. “Wij werken bij TIGRA met het principe van Graded Activity. We leren mensen omgaan met hun pijnklachten zodat ze weer goed kunnen functioneren in het dagelijks leven en op de werkvloer.”

Aukje Noordhuis werkt 17 jaar als bedrijfsfysiotherapeut bij TIGRA Leeuwarden. “De behandelprotocollen bij TIGRA zijn voor een groot deel gebaseerd op de principes van Graded Activity”. Dit is een behandelvorm die zich richt op gedragsverandering. Het veranderen van gedrag is een ingewikkeld proces; het betreft zowel het aanleren van nieuw gedrag als het afleren van oude gewoonten. De kracht van Graded Activity is de stapsgewijze aanpak. De cliënt wordt systematisch voorgelicht over de te volgen stappen, over wat er gaat gebeuren, wat van cliënt en begeleider wordt verwacht en waartoe de stappen leiden: het einddoel. Dit zorgt voor overzicht en controle over het proces bij de cliënt. De cliënt wordt begeleid in de richting van meer eigen regie, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het uiteindelijke doel van Graded Activity is dat een cliënt in staat is de aangeleerde vaardigheden verder uit te breiden en zelf toe te passen in het functioneren in dagelijks leven en op zijn werk.

Chronische pijnklachten

“Cliënten met chronische pijnklachten kunnen hele wisselende dagen hebben. De ene dag gaat het goed en ondernemen ze allerlei activiteiten. ’s Avonds en de volgende dag komen ze er soms achter dat ze te veel hebben gedaan en worden ze inactiever. Dit wisselende patroon maakt het lastig om goed te functioneren in het dagelijks leven en op de werkvloer.”

“De intake en eerste sessie zijn cruciaal voor het vertrouwen”

“Wat wij met Graded Activity doen is het doorbreken van dit patroon. We laten de cliënt eerst 4x klachtgericht bewegen in de oefenzaal waarbij ik richting geef, maar de cliënt zelf zijn/haar grenzen laat (h)erkennen. Vervolgens ga ik met cliënt zitten, bespreken we de gemaakte keuzes en reacties op de afgelopen sessies en bepalen we het gemiddelde van deze 4 trainingen. De volgende sessie start de cliënt op 80% van dit gemiddelde. Van daaruit laat ik de cliënt zelf een voorstel maken voor een tijdsopbouw richting zijn persoonlijke einddoel.”

Vertrouwen

“Vertrouwen binnen dit traject is ontzettend belangrijk, hierbij zijn de intake en de eerste sessie cruciaal”, zo vertelt Aukje. “Om oude patronen te doorbreken is het belangrijk dat de cliënt zich precies aan zijn schema houdt. Hoe lastig dit soms ook is, want de cliënt heeft goede en slechte dagen. Op goede dagen moeten we de cliënt afremmen en op slechte dagen extra motiveren en aanmoedigen. Dat betekent dat als iemand afbelt omdat hij een slechte dag heeft, ik iemand terugbel en alsnog een afspraak voor dezelfde dag inplan. Ik zie dat als dé kans om het oude gedrag te doorbreken en cliënt te laten ervaren dat inactiviteit op lange termijn niet de oplossing is.”

Traject

Graded Activity is een onderdeel van de Gedragsmatige Fysieke Training. “We beginnen dit traject altijd met een uitgebreide individuele intake. Ik wil een zo compleet mogelijk beeld van iemand krijgen. Hieronder valt het uitvragen van de klachten, een belastbaarheidsonderzoek, het invullen van vragenlijsten en een gesprek over werk- en thuissituatie. Oftewel, welke factoren houden de klachten in stand? Om te kunnen starten met het traject moet het medische stuk helemaal afgesloten zijn.”

“Draagvlak creëren op de werkvloer is heel belangrijk voor het proces”

“Het traject is maatwerk en duurt drie maanden. Een cliënt komt twee keer in de week langs bij TIGRA. We sturen op gedrag en trainen in de oefenzaal om iemands belastbaarheid te verhogen. Daarnaast brengen we altijd een bezoek aan de werkplek. Op deze manier komen we ook in contact met de leidinggevende en bespreken we de voortgang van het traject om zo ook op de werkvloer draagvlak te creëren. Dit wordt altijd erg gewaardeerd.”

Als het traject is afgelopen, komen de cliënten na drie en negen maanden weer terug. “We vragen dan of ze het geleerde in de praktijk kunnen brengen en of de reeds ingezette stijgende lijn doorgezet kan worden”, aldus Aukje. “Mocht een cliënt terugvallen in zijn oude gewoontes, dan kunnen we snel bijsturen. In 90% van de gevallen is het resultaat positief! Als mensen zelf gemotiveerd zijn als ze aan het traject beginnen, zijn het hele mooie succesvolle trajecten!”