Gezondheidsmanagement

Gezondheidsmanagement is een pakket van maatregelen dat de nadruk legt op gezondheid, vitaliteit en het langdurig inzetbaar houden van werknemers. De kracht van TIGRA in gezondheidsmanagement is de combinatie van een goede inventarisatie, praktisch advies en (proces)begeleiding. Bewustwording en gedragsverandering staan centraal in onze aanpak.

Het ‘Huis van werkvermogen’ van professor Ilmarinen is voor ons  de leidraad. Dit huis geeft de relatie aan tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen.

 

Het huis van werkvermogen

Het werkvermogen wordt omschreven als de mate waarin de werknemers fysiek en mentaal zijn/haar werk kan uitvoeren. Op het moment dat de voorwaarden op alle verdiepingen van het huis optimaal zijn voor een werknemer, is er sprake van maximaal werkvermogen van de werknemers. Hierbij is de kans op ziekteverzuim minimaal, is de productiviteit maximaal en voelt de werknemers zich vitaal.

Hoe de verdiepingen van het huis op dit moment voor een bedrijf is ingericht, is dus van invloed op de inzetbaarheid van werknemers in de organisatie. Dit is op diverse manieren inzichtelijk te maken. De invulling daarvan is afhankelijk van de doelstellingen en ambities, maar ook van of aandachts- of verbeterpunten. In feite betreft het een doorlopende cyclus in de organisatie.