“80% van onze werknemers deed mee met het PMO”

“Het Preventief Medisch Onderzoek wat TIGRA bij ons heeft uitgevoerd, heeft tot mooie vervolgstappen geleid”. Dirk Spoor, directeur bij Rederij Doeksen, heeft in zijn vorige functie als hoofd P&O begin 2020 het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aangeboden binnen Rederij Doeksen. Nu een jaar later blikken we terug op dit PMO en gaan we met hem in gesprek over wat ze met de resultaten hebben gedaan.

“Eind 2019 begon de opstart van het PMO”, zo begint Dirk Spoor te vertellen. “Ik werkte destijds als hoofd P&O en binnen die functie heb ik het duurzame inzetbaarheidstraject opgezet. We hebben door de jaren heen wel wat losse dingen gedaan, maar nooit echt een gedegen PMO aangeboden. We vinden de duurzame inzetbaarheid van onze werknemers erg belangrijk. We zijn in zee gegaan met TIGRA als uitvoerder van het PMO.”

“We ervaarden twee categorieën, enthousiaste en afwachtende, werknemers”

 Het bedrijf had destijds zo’n 350 werknemers in dienst, waarvan toch wel meer dan 80% heeft deelgenomen aan het PMO. “Dat was een serieuze deelname, waar we erg blij mee waren.” Toch was niet iedereen enthousiast in het begin. “Wij ervaarden twee categorieën werknemers. Mensen die meteen enthousiast waren om deel te nemen en mensen die eerst de kat uit de boom keken. De laatste groep had zorg dat wij als werkgever de individuele resultaten zouden ontvangen. Toen er wat meer duidelijk werd en de eerste deelnemers hun positieve ervaringen deelden, volgden er meer. Ook toen de testen eenmaal begonnen waren, gonsde het door het bedrijf. Dat was een goed teken. Daaruit volgden nog heel veel aanmeldingen.”

De resultaten

“We hadden eigenlijk geen idee wat de groepsresultaten zouden zijn”, aldus Spoor. “Er kwam niet echt iets geks uit de resultaten naar voren gelukkig. Al merken we wel dat een goede mentale gezondheid steeds belangrijker wordt. Wij hebben relatief veel jongeren in dienst, maar daarentegen ook veel ouderen. En die hebben toch vaak wat meer klachten. Dit kwam ook wel uit de resultaten van het PMO naar voren.”

“TIGRA heeft met het PMO een goede 0-meting gegeven wat betreft duurzame inzetbaarheid. Dit onderwerp komt daardoor standaard terug in onze jaargesprekken. Zo blijft het ieder jaar top-of-mind.” Rederij Doeksen heeft naar aanleiding van de uitkomsten van het PMO verschillende vervolgstappen gezet. Zo bieden ze geen ongezonde voeding meer aan in de kantine en is er meer aandacht voor een goede nachtrust. Daarnaast vergoeden ze grotendeels de sportabonnementen en bieden ze allerlei andere vormen van hulp aan. Zo hebben verschillende werknemers bijvoorbeeld een leefstijlcoach gekregen naar aanleiding van de uitslag en het advies van TIGRA. Het PMO, als onderdeel van het duurzame inzetbaarheidstraject, heeft in combinatie met andere dingen binnen dit traject voor deze aanpassingen gezorgd.

Samenwerking met TIGRA

Het PMO bij Rederij Doeksen werd uitgevoerd door TIGRA Leeuwarden. Spoor en zijn collega’s zijn erg te spreken over de uitvoer van dit PMO. “De professionals van TIGRA waren betrokken, goed geïnformeerd en betrouwbaar. We vonden het erg professioneel en heel plezierig. Dat heb ik van iedereen teruggekregen. Alles werd heel zorgvuldig gedaan en alles was goed voorbereid. Niets op aan te merken. Ook de rapportages van TIGRA waren helder en uitgebreid.”

“Je moet een PMO echt structureel aanbieden”

“We wilden eigenlijk dit jaar weer een PMO aanbieden, maar dat is nu met COVID-19 niet gelukt. Hopelijk zitten we in 2022 weer in normaal vaarwater en kunnen we dan de uitvoer van een PMO weer oppakken. Het helpt namelijk niet om dit eenmalig te doen. Je moet dit echt structureel gaan aanbieden. Dat kun je ook echt iets met de resultaten doen en de duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf behouden en vergroten.”

Wil jij een PMO aanbieden binnen jouw bedrijf? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan. 

Blog | 14 september 2021

88% kiest voor een hybride 50-50 werkwijze

Na een periode van lockdowns en verplicht thuiswerken gaat de samenleving beetje bij beetje van het slot. Nu er steeds meer wordt versoepeld, zijn bedrijven bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken zal binnen veel bedrijven daar deel van blijven uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken wordt dit genoemd. […]

Lees verder

Nieuws | 10 september 2021

“Het PMO van TIGRA is inhoudelijk erg sterk”

“De snelle lijntjes, de handelswijze en de professionaliteit van TIGRA zijn mij erg goed bevallen.” In mei/juni van dit jaar hebben we een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uitgevoerd bij Ambulancezorg Groningen op de locaties Groningen en Stadskanaal. David Beernink vertelt over zijn ervaringen van ons PMO. David Beernink, deels werkzaam op de zorgambulance en deels […]

Lees verder

Blog | 17 augustus 2021

Het PMO van TIGRA

Met TIGRA vestigingen in elke provincie van Nederland is een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van ons erg aantrekkelijk. Zo kan het PMO bij bedrijven met meerdere locaties verspreid door Nederland tegelijk en op dezelfde manier worden uitgevoerd. Maar wat is een PMO nu eigenlijk en wat is de inhoud ervan? In deze blog kom je […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven