fbpx

Voorkomen is beter dan genezen

Een rake uitspraak waar volgens mij iedereen het mee eens is. Want waarom eerst wachten totdat iets fout gaat? Totdat onze werknemers ziek thuis komen te zitten met uiteenlopende klachten? Waarvan ze mogelijk zelfs nooit meer volledig herstellen. Dat wil niemand. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat onze mensen ziek en arbeidsongeschikt worden. Een mooi streven, maar zetten we in de praktijk ook voldoende in op de preventieve dienstverlening?

Preventie versus verzuim

Jarenlang lag de focus in de Nederlandse arbeidsmarkt voornamelijk op verzuim. Dat leverde immers direct geld op; zodra werknemers terugkeerden naar de werkvloer verdwenen de verzuimkosten. Een logische investering, vooral op de korte termijn. Op de lange termijn is preventie een betere investering. Preventie verkleint immers de kans op verzuim en dus op terugkerende verzuimkosten. Dat is alleen nog maar het financiële voordeel. Preventie voorkomt ook zoveel mogelijk (langdurige) klachten bij werknemers. En dat is natuurlijk waar het echt om gaat.

Ook de overheid ziet de noodzaak van (besteedt steeds meer aandacht aan) fysieke preventie. Zo wordt het landelijke Programma Preventie Beroepsziekte in 2019 uitgebreid met het onderwerp ‘Voorkomen van gezondheidsschade door fysieke belasting tijdens het werk’ (bron).

TIGRA’s preventieve aanbod

TIGRA zet zich in voor de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daar vallen verzuim en preventie samen onder. Ook wij willen liever voorkomen dan genezen en zetten daarom vaker in op onze preventieve dienstverlening. Denk hierbij aan een workshop over fysieke belasting, de opleiding tot ergocoach en inzetbaarheidsspreekuur. Deze losse diensten combineren wij voor de klant vaak  tot een ketenoplossing. Een totaalaanpak die het benodigde verschil maakt.

  1. Workshop omgaan met fysieke belasting

Wij helpen jou en collega’s om te gaan met fysieke belasting. Tijdens de workshop omgaan met fysieke belasting leren jullie actief om te gaan met verschillende werksituaties die bij jullie vaak voorkomen. Het maakt dus niet uit of je veel achter de computer zit of veel in beweging bent. Wij maken een training die helemaal is afgestemd op jullie dagelijkse werkzaamheden.

  1. Ergocoach opleiding

Inmiddels hebben jij en collega’s een training gehad over hoe jullie het beste kunnen tillen of zitten. De kans is groot dat sommige werknemers na een aantal weken terugvallen in het oude patroon. Het is zonde van de tijd om hen opnieuw naar een training te sturen, maar hoe houd je ze dan scherp? Een oplossing is om een van de eigen werknemers tot ergocoach op te leiden bij TIGRA. Deze ergocoach leert collega’s te begeleiden bij hun werkzaamheden. Het grote voordeel hiervan is dat de ergocoach altijd op de werkvloer aanwezig is en daarom veel invloed kan uitoefenen op de gewenste gedragsverandering. De ergocoach kan hierbij altijd terugvallen op de expertise van TIGRA.

  1. Inzetbaarheidsspreekuur

Ten slotte bieden wij een bedrijfsfysiotherapeut in company aan. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut werkt aanvullend op de ergocoach en kan afhankelijk van de wens bijvoorbeeld wekelijks bij jullie op kantoor of in bedrijf komen. Het grote voordeel is dat hij tijdig kan inspelen op beginnende klachten bij werknemers en hiermee verder ontstaan van klachten voorkomt. Daarnaast leert hij het bedrijf en de werknemers kennen, waarop hij zijn advies specifiek kan toespitsen.

Uiteraard hoef je niet te kiezen voor een preventief totaalpakket zoals hierboven staat beschreven. Al onze preventieve diensten kunnen apart van elkaar aangevraagd worden. Afhankelijk van jouw wensen en behoeften kijken we samen naar de best passende diensten en oplossingen.

 
Neem contact op voor meer informatie

Blog | 16 april 2019

Investeren in de industrie

Drie belangrijke redenen waarom dit een goed idee is. Statistieken geven aan dat het vertrouwen in de industrie en economie toeneemt. Dit resulteerde in 2018 zelfs in de grootste toename van de industriële productie in Nederland in de afgelopen zeven jaar. Deze toename heeft tot logisch gevolg dat de ondernemers in de industriebranche weer makkelijker […]

Lees verder

Blog | 19 maart 2019

TIGRA werkt samen met het Sectorinstituut Transport en Logistiek

José van Lieshout werkt als strategisch projectmanager voor het Sectorinstituut Transport en Logistiek, dat bestuurd wordt door werkgevers- en werknemersorganisaties. Dit sectorinstituut zorgt voor instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel in de sector transport en logistiek. José houdt zich in haar functie voornamelijk bezig met de duurzame inzetbaarheid binnen de sector, waarbij ze samenwerkt […]

Lees verder

Blog | 5 maart 2019

Lei(ij)den als een militair!

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik samen met Korps Mariniers een aantal dagen op training mocht op Texel. Gezamenlijk met een aantal Noordelijke ondernemers voeren we op initiatief van VNO-NCW van Den Helder naar Texel in een paar minuten. Dat dit maar een paar minuten waren lag aan de supermoderne en krachtige […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven