TIGRA werkt al 25 jaar door

Gerko Riedstra directeur TIGRATIGRA is gestart in 1995, een jaar na het ontstaan van de arbodiensten in 1994. Daarin zat wel een logisch verband. De arbodiensten wilden voor de werknemers op hun spreekuur met fysieke klachten en verzuim een geschikte oplossing vinden. Doorverwijzing naar de reguliere fysiotherapeut werkte niet, want die behandelde de klacht en richtte zich niet op het werk, laat staan op werkhervatting. Het werkte vaak zelfs averechts want de fysiotherapeut gaf aan dat de werknemer rustig aan moest doen (lees: nog niet aan het werk), terwijl het belang van de bedrijfsarts en de werkgever juist werkhervatting was. In die periode was ik naar verschillende instituten in Amerika geweest die al jaren met “Workhardening” bezig waren. Zo hadden we als TIGRA een “Reconditioneringsprogramma” ontwikkeld, gebaseerd op Graded Activity, workhardening en werkhervatting. Hierdoor ontstond de samenwerking met verschillende arbodiensten, omdat we dezelfde taal spraken.

Een bijzondere tijd, die we ons nu bijna niet meer kunnen voorstellen. Voorheen kwamen zieke werknemers allemaal in de ziektewet terecht en dit ging best gemakkelijk. De overheid zag dat de kosten naar de toekomst niet meer te dragen waren en zo ontstond het plan en beleid om de kosten neer te leggen bij de personen die het zelf kunnen beïnvloeden; de werkgever en de werknemer. De WULBZ (Wet Uitbetaling Loon Bij Ziekte) ontstond en gaf enorm veel discussie. Een kleine werkgever moest 2 weken lang de kosten van ziekte doorbetalen bij een werknemer die bijvoorbeeld zelf met wintersport zijn been had gebroken. Een grote werkgever zelfs 6 weken. Ongehoord ……. en nu betaalt een werkgever de eerste twee jaren van verzuim en is er ook de jaren daarna in de WGA nog een financiële verantwoordelijkheid.

Intussen weten we uit onderzoek dat werk een erg belangrijke factor is voor de gezondheid en geluk van personen. En dat een op werkhervatting gerichte interventie vele malen effectiever is dan de reguliere zorg. In sommige gevallen zelfs leidend tot vier maanden eerdere werkhervatting. Toch moeten we zelfs na 25 jaar deze uitleg nog wel geven aan werkgevers. Want het is ook makkelijk om de werknemer zelf naar de fysiotherapeut te laten gaan, zeker als hij of zij daarvoor verzekerd is. Voor ons dan ook fijn om in al die jaren samen te werken met Zilveren Kruis waar arbeid gerelateerde zorg altijd speciale aandacht heeft gehad. En die samenwerking dateert al vanuit “Het Groene Land” tijdperk.

We zijn 25 jaar verder en ons “Reconditioneringsprogramma” heet “Gedragsmatige Fysieke Training”. Met in basis nog vergelijkbare principes als tijd contingente aanpak, operante conditionering en Graded Activity. Maar nu standaard met één of meer werkbezoeken en trainingen op de werkplek als onderdeel van het programma en volgend jaar ook de toepassing van Virtual Reality. Het ontdekken van je eigen stresssysteem en het positief veranderen van de mindset rondom stress. Dit aspect heeft ook grote invloed op het herstel en de werkhervatting. Een mooie ontwikkeling en toevoeging die ons innovatief en up-to-date houdt.

In deze nieuwsbrief meer over deze VR-toepassing, die we in deze afgelopen Week van de Werkstress veel hebben ingezet. Daarnaast een interview met jullie collega Moära Lieuw-Hie en met Merel van Dorp, vitaliteitsmanager bij FrieslandCampina, waar wij sinds 2018 op verschillende locaties Health Checks verzorgen.  

Veel leesplezier en reacties op deze nieuwsbrief of input voor onderwerpen voor de volgende editie hoor ik graag.

Gerko Riedstra
Directeur TIGRA Beheer

Lees de andere artikelen van de nieuwsbrief hier:

Zilveren Kruis en TIGRA
Interview Moära Lieuw-Hie
Interview Merel van Dorp, vitaliteitsmanager FrieslandCampina
Leo Wijnsma speelt Virtual Reality game
TIGRA zet Virtual Reality game in als interventie
Nieuws | 29 mei 2020

TIGRA de thuiswerkcoach

In het nieuws wordt steeds vaker aandacht besteed aan de klachten die het thuiswerken met zich meebrengt. Naast nek-, rug- en schouderklachten, hoor je nu ook al over de comeback van de muisarm. Om dit te voorkomen introduceert TIGRA ‘de thuiswerkcoach’. Diensten die jou en je werknemers in staat stellen om klachtenvrij (thuis) te werken. […]

Lees verder

Nieuws | 7 mei 2020

TIGRA hervat fysieke dienstverlening

Vanaf 1 mei kunnen wij onze dienstverlening weer veilig opschalen. We volgen hiermee de richtlijn die door het KNGF, het ministerie en het RIVM is opgesteld. Dit houdt in dat wij vanaf heden onze fysieke dienstverlening op de TIGRA vestigingen kunnen gaan hervatten. Uiteraard onder strikte en verantwoorde maatregelen.  Het is ons doel om werknemers […]

Lees verder

Nieuws | 1 mei 2020

Maatregelen TIGRA omtrent Coronavirus

Laatste update 1 mei 2020. Vanaf heden kunnen cliënten van TIGRA weer naar de vestiging komen voor fysieke intake afspraken en trainingen. Uiteraard onder strikte en verantwoorde maatregelen. Er wordt voor de eerste afspraak altijd eerst telefonisch contact gelegd met de cliënt om hem/haar op de hoogte te stellen van de aanvullende regels die gelden bij […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven