fbpx

Preventieve aanpak fysieke belasting

Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke inspanning. Die stapel stenen die je nodig hebt voor het leggen Fysieke belastingvan een straat, de hele dag staan achter de lopende band of beeldschermwerk. Bij het tillen, staan of zitten worden spieren en gewrichten in de rug, schouders en armen zo regelmatig gebruikt dat fysieke overbelasting kan ontstaan. In 2018 is het kabinet gestart met de meerjarige campagne: Programma Preventie Beroepsziekten. “In 2020 wordt er begonnen met het onderdeel Voorkomen van gezondheidsschade door fysieke belasting tijdens het werk’”, zo zegt staatssecretaris van SZW, Tamara Van Ark. TIGRA kent nu al de ketenoplossing aanpak fysieke belasting en helpt medewerkers vitaal ouder worden.

Fysieke belasting wordt steeds meer een thema binnen bedrijven. Vanuit verschillende branches ontvangt TIGRA aanvragen gericht op preventieve medische onderzoeken of andere dienstverleningen. Er worden vaak ad hoc diensten aangeboden richting de klant wanneer er al een fysieke klacht speelt. Echter gelooft TIGRA in een totaalaanpak op preventief gebied van fysieke belasting.

Bewustwording leidinggevenden

Duurzame inzetbaarheid van werknemers door optimaal en met plezier te functioneren binnen het bedrijf, valt en staat met hoe vitaal een werknemer is. Bewustwording van leidinggevenden, om vooraf klachten te voorkomen, is van groot belang. Zodra een leidinggevende het belang inziet van een preventieve aanpak is een voorlichting of cursus de eerste stap die vaak wordt gezet. Echter is eens in de aantal jaren een voorlichting niet genoeg. De kennis zakt na een aantal weken weer weg bij de werknemer en zo wordt er niets meer mee gedaan.

Het is dan fijn als er iemand binnen het bedrijf regelmatig de werknemers weer even herinnert aan de thema’s die onder fysieke belasting vallen. Denk hierbij aan een foutieve houding, maar ook aan werksfeer, werkomstandigheden en privésfeer. Een ergocoach of een preventiemedewerker is zo’n persoon binnen het bedrijf die hiervoor ingezet kan worden. Echter zit er tussen deze twee begrippen een groot verschil. Een ergocoach is iemand die een extra verantwoordelijkheid heeft op het gebied van preventie van fysieke belasting. Deze persoon ondersteunt, begeleidt en houdt aandacht voor fysieke belasting. De ergocoach is het aanspreekpunt, aanjager en de motivator binnen het bedrijf als het gaat om fysieke belasting. Een preventiemedewerker is een globale functie en is verantwoordelijk voor de algehele veiligheid, gezondheid en het welzijn binnen de organisatie. Een ergocoach is dus meer gespecialiseerd op het gebied van fysieke belasting.

E-learning

Nieuw vanuit TIGRA is de E-learning ‘Optimaal presteren op jouw werkplek’. Dit is een individuele E-learning waarin diverse onderdelen van fysieke belasting aan bod komen. Denk hierbij aan het juist instellen van je werkplek en eventuele hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Je bent ongeveer een uur bezig met het doorlopen van de E-learning, waarna je precies weet hoe je jouw ideale werkplek kunt creëren. Als werkgever is het ook ideaal om nieuwe medewerkers de E-learning aan te bieden.

Bedrijfsfysiotherapeut

Ten slotte kun je ook nog een bedrijfsfysiotherapeut in de armen sluiten. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut werkt aanvullend op de ergocoach en kan afhankelijk van de wens bijvoorbeeld wekelijks/maandelijks in het bedrijf komen om voortijdig in te spelen op beginnende klachten bij werknemers. Vooral bij grote bedrijven, met meer dan 200 werknemers, kan een bedrijfsfysiotherapeut die wekelijks aanwezig is goed uit. Bij kleine bedrijven kan een bedrijfsfysiotherapeut in company niet uit, maar kan een werknemer bij klachten of verzuim een afspraak maken bij de dichtstbij zijnde TIGRA vestiging.

Ieder bedrijf is anders qua fysieke belasting, maar toch werkt de ketenoplossing aanpak fysieke belasting voor iedereen hetzelfde. Het ad hoc reageren als er al klachten zijn, kan worden verschoven naar het voorkomen van klachten. Met als eerste een voorlichting of cursus, daarna het opleiden van een ergocoach en als laatste de samenwerking met een bedrijfsfysiotherapeut. Voor nieuwe werknemers of werknemers die wat extra training nodig hebben, is de E-learning erg geschikt. Dit alles om de werknemers optimaal en met plezier te laten functioneren en de duurzame inzetbaarheid te vergroten!

Lees de andere artikelen van de nieuwsbrief hier:

Gerko Riedstra
Stijgend verzuim NL
Marcus Hoen
NS fysiek Fit Check
Leo Wijnsma
Vernieuwde intake
Ricardo Kembel
Omgang dubbele hernia

Nieuws | 18 november 2019

De Health Check: een verbinding tussen persoonlijke gezondheid in relatie tot het werk

In dit artikel maken we kennis met Merel van Dorp, vitaliteitsmanager bij FrieslandCampina. Merel houdt zich binnen FrieslandCampina bezig met het preventieve gedeelte. Ze zorgt ervoor dat alle werknemers inzetbaar zijn en blijven. FrieslandCampina biedt haar werknemers op alle locaties in Nederland een Health Check aan die wordt verzorgd door TIGRA.  FrieslandCampina is een van […]

Lees verder

Nieuws | 18 november 2019

“Investeren in preventie loont op lange termijn”

Moära Lieuw-Hie werkt als Adviseur Gezond Ondernemen bij Zilveren Kruis. Ze adviseert zakelijke klanten op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Dit kan variëren van klantvragen met strategische vraagstukken waarin ze helpt een richting te kiezen op thema’s binnen gezondheid tot tactisch operationele klantvragen waarin ze advies geeft in wat er praktisch nodig is om […]

Lees verder

Nieuws | 15 oktober 2019

Snelle werkhervatting door goede werkplekinterventies

“Hoe eerder terug op het werk, hoe beter”. Een quote van hoogleraar Allard van der Beek uit een artikel geschreven op XpertHRactueel.nl. Zij interviewden hem in 2018 over het onderwerp ziekteverzuim naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeker en hoogleraar Han Anema. TIGRA-directeur Gerko Riedstra ging naar aanleiding van dit artikel in gesprek met Allard […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven