Leer spelen met je eigen stresssysteem

Als leidinggevende van een openbaar vervoerbedrijf stuurde Wilco Visser* met enige regelmaat werknemers door naar TIGRA voor een passende interventie. Werknemers waren veelal lovend over de interventies, maar soms ook kritisch. Visser kende zelf de inhoud van de interventies niet, tot hij zelf problemen kreeg met zijn rug en ook bij TIGRA terecht kwam. Nu wordt Visser behandeld met de nieuwste interventie van TIGRA: Virtual Reality Mindset training. Hoe bevalt dit programma hem?

“Ik ben gestart met een Gedragsmatige Fysieke Training bij TIGRA voor mijn rug”, zo begint Wilco Visser te vertellen. “Dit is een programma van 12 weken. Gedurende het traject kwam naar voren dat stress en ontspanning weleens invloed op mijn klachten konden hebben. Dit herkende ik wel. De TIGRA adviseur vertelde me over een nieuwe interventie: Virtual Reality Mindset training. Ik was niet meteen enthousiast. Hoe kan een Virtual Reality game mijn rugklachten nu oplossen, vroeg ik mij af? Ik was op voorhand een beetje sceptisch.”

Bijzondere ervaring

Toch begon Visser open minded aan de training en liet hij alles op zich afkomen. “Het was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb nooit iets gehad met gamen en computerspelletjes. En al helemaal niet met Virtual Reality (VR). Je zet zo’n VR-bril op je hoofd en je krijgt 2 controllers aangereikt. Ik keek de eerste keer vol bewondering om mij heen. Je kunt gewoon 360 graden kijken. Dit is heel onwerkelijk. Gelukkig kreeg ik een goede uitleg wat er ging gebeuren.”

“De VR-game is een ontzettende eye-opener”

“In het begin was het ontzettend wennen. Gelukkig begint het spel met een rustig level. Je bent op een onbewoond eiland en de controllers geven blauw of oranje aan. Dit zijn kleuren die jouw stressniveau weergeven. De blauwe kleur geeft aan dat je rustig bent en de oranje kleur geeft aan dat je gestresst bent. Je moet in het spel spelen met je stresssysteem. Sommige opdrachten moet je vanuit ontspanning doen en anderen juist vanuit focus/stress. Je kunt je eigen reactie zien tijdens het spel. Als je een beetje doorhebt hoe je kunt spelen met je eigen stresssysteem is dat een ontzettende eye-opener.”

Ontspannen versus stress

In tijden van stress heeft iedereen zo zijn eigen manieren om te ontspannen. Bij de een helpt een stressballetje en bij de ander gewoon rustig ademen en achterover zitten in je stoel. Maar als je in het dagelijks leven ontspannen bent, ga je niet zomaar stress opwekken. Dit is een lastig onderdeel van het spel, aldus Visser. “Ik vond het moeilijk om naar een focus/stresssituatie te gaan. Vooral het vasthouden van dat gevoel was in het begin een probleem. Uiteindelijk probeer je van alles: spieren aanspannen, ademhaling versnellen, kaken op elkaar etc. Gelukkig krijg je goede tips tijdens het spel om dit voor elkaar te krijgen.”

“Je leert stress herkennen en ermee om te gaan”

“Meteen na de eerste sessie probeerde ik het geleerde al in de praktijk te brengen. Toen ik in de auto naar huis zat en mezelf opwond over het verkeer, moest ik van mezelf rustig worden. Je krijgt bepaalde oefeningen die je kunt gebruiken in dergelijke situaties. Die heb ik meteen in de praktijk toegepast.”

Met de rug van Visser gaat het inmiddels een heel stuk beter. “Mijn rug is beduidend belastbaarder. Ik had nooit in de gaten dat stress invloed had op mijn rugklachten. Nu ik dit beter onder controle heb, heb ik een stuk minder last van mijn rug. Als ik hem onverhoopt toch overbelast, herstelt het een stuk sneller. Ik kan het traject enorm aanbevelen. Je leert stress herkennen en ermee om te gaan. Als leidinggevende heb ik veel hak op de tak werk, waardoor het soms heel lastig is om de juiste focus te vinden. Je bent dan snel afgeleid. Ik kan me nu beter focussen op de momenten dat het nodig is. Dus ook in mijn werk is de Virtual Reality Mindset training van toegevoegde waarde geweest!”

*Wegens privacy redenen is de naam gefingeerd. Ook de persoon op de afbeelding is niet de geïnterviewde persoon. De echte naam is bij de schrijver van het artikel bekend.

Lees de andere artikelen van de nieuwsbrief hier:

Gerko Riedstra directeur TIGRA
Inleiding nieuwsbrief directeur Gerko Riedstra
Interview Frank Hielckert, hogeschool NHL Stenden
TIGRA’s E-learning optimaal presteren op jouw werkplek
Nieuws | 6 oktober 2020

Opmars RSI door thuiswerken?

Last van tintelende vingers, verkrampte schouders en een stijve nek? Wordt de kans op RSI-klachten groter nu we veel thuiswerken? RSI is een begrip wat de laatste weken weer veel in de media opduikt nu Nederlanders nog altijd massaal thuiswerken. Rond het jaar 2000 werden beeldschermwerkers massaal gewaarschuwd voor het risico op RSI. De laatste […]

Lees verder

Nieuws | 5 oktober 2020

Preventief Medisch Onderzoek in coronatijd

Werknemers die fluitend naar hun werk gaan. Collega’s die weinig ziek zijn. Een goede sfeer op de werkvloer. Een aantrekkelijke werkgever zijn. Je werknemers zijn je grootste kapitaal. Toch is stress op het werk beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen werknemers loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) […]

Lees verder

Nieuws | 4 oktober 2020

Online werkplekcheck

Heb jij of heeft jouw werknemer last van een zeurende schouder als de laptop thuis op de zolderkamer wordt dichtgeklapt? Of spelen nekklachten op omdat je kamerstoel net niet hoog genoeg is om goed aan de keukentafel te zitten? Wellicht is het meubilair wat je gebruikt tijdens het thuiswerken niet optimaal. Met een goede instelling […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven