Klachtenvrij aan het werk door training TIGRA

Eelco Heinen is werkzaam als servicemonteur bij Feenstra in Amsterdam. Elk jaar heeft hij weleens last van zijn rug, maar met medicatie en sporten gaat dit altijd snel weer over. Tot hij afgelopen jaar tijdens corona niet meer kon sporten. Hij kreeg aanhoudend last van zijn rug en dit wilde niet meer beter worden. Hij kwam terecht bij TIGRA Zaanstreek en volgde daar een Gedragsmatige fysieke training. “Ik weet nu hoe ik bij beginnende rugpijn moet handelen en welke oefeningen goed zijn voor mij om te doen.”

Op zijn werk weten ze van zijn rugklachten en toen dit tijdens de coronaperiode erger werd, gaf zijn leidinggevende de tip om eens te kijken naar een traject bij TIGRA. “Ik begon het traject met een Intake. Er werd gekeken wat ik goed deed en wat ik kon, maar uiteraard ook wat ik niet goed deed”, zo vertelt Eelco. “Op basis daarvan werd een trainingsprogramma gemaakt. Ik kwam twee keer per week naar TIGRA zo’n twaalf weken lang.”

Uitleg

“Maar naast de training in de zaal leerde ik ook hoe mijn lichaam in elkaar zat. Ik kreeg een stuk uitleg waar ik heel veel aan heb gehad. Ik dacht namelijk altijd dat ik een beklemming in mijn rug had. De klachten die ik ervoer, dwongen me een stap terug te doen. De combinatie van rust, medicijnen en beweging zorgde ervoor dat ik in het verleden kon doorgaan en dat de rugklachten weer verdwenen. Maar door de uitleg die ik kreeg, weet ik nu dat het een pijnprikkel is ter bescherming en geen schade of beklemming. En vooral hoe ik zonder medicatie de klachten in het vervolg kan verhelpen. ”

Eelco kan weer een stuk beter op zijn lichaam vertrouwen nu hij weet wat er aan de hand is als zijn rug zeer begint te doen. “Ik heb oefeningen gekregen die ik kan doen als ik weer last krijg. Ik moet meer rekken zodat er ruimte vrijkomt, waardoor de pijn weggaat. Maar ook moet ik bijvoorbeeld meer andere spieren (zoals buikspieren of beenspieren) gaan gebruiken. Zij kunnen dan de rugspieren overnemen zodat die kunnen herstellen.”

Compenseren

“Ook heb ik een slechte knie en dat ging ik compenseren door anders te lopen. Ik gebruikte mijn andere been of mijn rug meer. Waardoor ik dus ook sneller last kreeg van mijn rug. Nu heb ik geleerd om ook zonder rugklachten meer te compenseren met buik- en beenspieren. Zodat de belasting op mijn rug minimaal is.”

“Door de training heb ik dingen geleerd die ik niet wist”

“Het stukje training, het krijgen van de juiste oefeningen en stukje uitleg bij TIGRA Zaanstreek hebben ervoor gezorgd dat ik momenteel geen last meer heb van mijn rug. Door de training heb ik dingen geleerd die ik niet wist. Ik ken mijn lichaam nu een stuk beter. De klachten zullen heus wel weer eens terugkomen, maar ik herken de pijn beter, kan sneller reageren met de juiste oefeningen, waardoor de pijn niet erger wordt, maar juist sneller afneemt. Ik ben heel blij dat mijn leidinggevende mij een traject van TIGRA heeft aangeraden!”

Als reactie op het artikel wil Maud Provily, directeur HRM, graag toelichten waarom Feenstra zulke trajecten zo belangrijk vindt. “Feenstra heeft vitaliteit van haar werknemers hoog op de agenda staan. Het werk is fysiek belastend en er wordt in de maatschappij steeds meer van iedereen verwacht. Feenstra draagt zorg voor de mentale en fysieke gesteldheid van haar medewerkers en biedt medewerkers dan ook allerlei mogelijkheden om hieraan te werken.”

Blog | 14 september 2021

88% kiest voor een hybride 50-50 werkwijze

Na een periode van lockdowns en verplicht thuiswerken gaat de samenleving beetje bij beetje van het slot. Nu er steeds meer wordt versoepeld, zijn bedrijven bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken zal binnen veel bedrijven daar deel van blijven uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken wordt dit genoemd. […]

Lees verder

Nieuws | 10 september 2021

“Het PMO van TIGRA is inhoudelijk erg sterk”

“De snelle lijntjes, de handelswijze en de professionaliteit van TIGRA zijn mij erg goed bevallen.” In mei/juni van dit jaar hebben we een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uitgevoerd bij Ambulancezorg Groningen op de locaties Groningen en Stadskanaal. David Beernink vertelt over zijn ervaringen van ons PMO. David Beernink, deels werkzaam op de zorgambulance en deels […]

Lees verder

Blog | 17 augustus 2021

Het PMO van TIGRA

Met TIGRA vestigingen in elke provincie van Nederland is een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van ons erg aantrekkelijk. Zo kan het PMO bij bedrijven met meerdere locaties verspreid door Nederland tegelijk en op dezelfde manier worden uitgevoerd. Maar wat is een PMO nu eigenlijk en wat is de inhoud ervan? In deze blog kom je […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven