Inzet Health Check hogeschool groot succes

Hogeschool NHL Stenden wil bezig zijn met de inzetbaarheid van haar werknemers. Daarom biedt ze in samenwerking met TIGRA een Health Check aan, waar de 2100 werknemers vrijblijvend aan deel kunnen nemen. Frank Hielckert is als Health Manager verantwoordelijk voor alle communicatie rondom de Health Check. Hij vertelt openhartig over de kansen van een Health Check voor zowel de hogeschool als de werknemer.

 “Sinds 2010 ben ik werkzaam als Health Manager voor NHL Stenden”, zo begint Frank Hielckert te vertellen. “In dat jaar hebben we ook de eerste Health Check georganiseerd samen met TIGRA. Dit jaar organiseren we het alweer voor de vierde keer. De resultaten van een Health Check bieden ons als hogeschool de mogelijkheid om op het gebied van vitaliteit en gezondheid stappen te maken.”

Bewustheid werknemers

Naast dat NHL Stenden met de groepsrapportage in het algemeen wil kijken waar de aandacht moet liggen, staat bij hen de bewustheid van werknemers centraal. “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat een werknemer zelf bewust wordt van zijn of haar gezondheid. De werkvermogen vragenlijst die de werknemer vooraf aan het fysieke onderzoek invult, is daarbij van cruciaal belang. Hiermee wordt de werknemer uitgedaagd om na te denken over vragen als: kan ik zelfstandig werken, heb ik een goede band met mijn leidinggevende en hoe is mijn thuis-werk balans?”

“Duidelijke en activerende communicatie zijn belangrijk”

“De vragenlijsten in combinatie met het fysieke onderzoek geven de werknemers ook concreetheid om keuzes te maken. Wat heb ik nodig om met mijn gezondheid aan de slag te gaan? Waar kan ik gebruik van maken? De werknemer moet zelf actie ondernemen. Dat is ons uitgangspunt. Als hogeschool willen we op alle vlakken ondersteuning bieden.”

“Wij hebben geen inzicht in wie welke opvolgingsmogelijkheid gebruikt. Dit in verband met de privacy. Wel horen we van onze contactpersonen dat er meer aanvragen binnenkomen van bijvoorbeeld sportabonnementen, coachingsaanvragen en andere hulpmiddelen. De adviezen die de TIGRA adviseurs tijdens de Health Check geven, worden daarmee zeker opgevolgd. Ik ben blij dat alle vitaliteits- en gezondheidsmogelijkheden die wij als NHL Steden aanbieden op deze manier weer een extra boost krijgen.”

Goede communicatie

Om werknemers te enthousiasmeren om deel te nemen aan een Health Check is goede communicatie van groot belang. Frank Hielckert heeft een hele website gemaakt, waar alle informatie over de Health Check en alles wat daarbij komt kijken overzichtelijk beschreven staat. “Om de werknemers zo goed mogelijk te kunnen faciliteren is een overzichtelijke website van belang die een call to action makkelijk mogelijk maakt”, aldus Hielckert. “Verder heb ik een mail in de vorm van een nieuwsbrief verstuurd, een stukje op intranet gezet en grote banners geplaatst bij de verschillende ingangen van de hogeschool. Ik heb eigenlijk geen vragen gehad, dus duidelijkheid, goede communicatie en iets makkelijk kunnen vinden, is echt van groot belang.”

“De Health Check staat dichtbij de werknemer”

Frank Hielckert wil graag nog iets meegeven aan hogescholen die twijfelen om een Preventief Medisch Onderzoek of een Health Check aan te bieden. “De Health Check is een middel wat dichtbij de werknemer staat en wat een goed beeld vormt hoe je het er als organisatie vanaf brengt. Je krijgt inzicht in hoe je werknemers erbij zitten en waarom ze bepaalde keuzes maken. Je kunt als hogeschool heel gericht aan de slag met de resultaten. Definieer wat duurzame inzetbaarheid voor jou als school inhoud en start de uitvoer hiervan met een Health Check. Zorg dat je een kapstok maakt, waar je alles qua vitaliteit en gezondheid onder kunt hangen. Als dit een geheel wordt en er zijn diverse vervolgmogelijkheden voor je werknemers kun je daar heel veel mee bereiken!”

Denk je erover na om een PMO of Health Check aan te bieden binnen jouw onderwijsorganisatie en ben je benieuwd wat de mogelijkheden daarvoor zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee!

Lees de andere artikelen van de nieuwsbrief hier:

Gerko Riedstra directeur TIGRA
Inleiding nieuwsbrief directeur Gerko Riedstra
Virtual Reality stressmindset Training
TIGRA’s E-learning optimaal presteren op jouw werkplek
Nieuws | 6 oktober 2020

Opmars RSI door thuiswerken?

Last van tintelende vingers, verkrampte schouders en een stijve nek? Wordt de kans op RSI-klachten groter nu we veel thuiswerken? RSI is een begrip wat de laatste weken weer veel in de media opduikt nu Nederlanders nog altijd massaal thuiswerken. Rond het jaar 2000 werden beeldschermwerkers massaal gewaarschuwd voor het risico op RSI. De laatste […]

Lees verder

Nieuws | 5 oktober 2020

Preventief Medisch Onderzoek in coronatijd

Werknemers die fluitend naar hun werk gaan. Collega’s die weinig ziek zijn. Een goede sfeer op de werkvloer. Een aantrekkelijke werkgever zijn. Je werknemers zijn je grootste kapitaal. Toch is stress op het werk beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen werknemers loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) […]

Lees verder

Nieuws | 4 oktober 2020

Online werkplekcheck

Heb jij of heeft jouw werknemer last van een zeurende schouder als de laptop thuis op de zolderkamer wordt dichtgeklapt? Of spelen nekklachten op omdat je kamerstoel net niet hoog genoeg is om goed aan de keukentafel te zitten? Wellicht is het meubilair wat je gebruikt tijdens het thuiswerken niet optimaal. Met een goede instelling […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven