De periodieke Health Check op Hogeschool iPabo

“Wij willen de duurzame inzetbaarheid onder onze werknemers stimuleren en proberen daarom ook op preventief gebied veel te organiseren.” Andrea Pereboom, werkzaam bij de afdeling Personeel & Organisatie (P&O), van Hogeschool iPabo biedt de Health Check aan binnen de hogeschool. We gaan met haar in gesprek over het belang van de Health Check en de uitkomst hiervan.

“Het is bij ons een traditie om iedere twee jaar een Health Check aan te bieden aan het personeel”, zo begint Andrea te vertellen. “Dit jaar was de eerste keer dat we dit met TIGRA deden. Het feit dat TIGRA de planning van de Health Check deed en de uitgebreide resultaten liet zien middels het NES Dashboard, maakte dat we deze samenwerking met TIGRA aan wilden gaan. Docenten hebben vaak wisselende roosters en de planning maken is dan erg lastig. Nu hadden ze de mogelijkheid om zichzelf in te plannen op een moment dat het hen uitkwam, dat was heel handig!”

Health Check tijdens corona

In het voorjaar startte de voorbereidingen met TIGRA voor de uitvoer van de Health Check. Het coronavirus kwam om de hoek kijken en daardoor is de daadwerkelijke uitvoer uitgesteld. “In het voorjaar werden we overvallen door corona en wisten we nog niet goed hoe we daarmee om moesten gaan. We hebben toen besloten om de Health Check uit te stellen”, aldus Andrea.

“Met goede maatregelen kan de uitvoer van een Health Check prima tijdens de coronaperiode”

“In het najaar waren zowel jullie als wij veel meer ingespeeld op dit virus en durfden we het wel aan om met de uitvoer te beginnen. Jullie hadden goede (hygiëne)maatregelen genomen en ook binnen de hogeschool was dit goed geregeld. Niemand heeft zich tijdens de uitvoer van de Health Check onprettig gevoeld, dus dat is heel fijn. Dat laat zien dat de uitvoer van een Health Check tijdens de coronaperiode prima kan.”

Terugkoppeling NES Dashboard

De terugkoppeling van TIGRA gaat via het NES Dashboard. Dat geeft een compleet beeld van de gezondheid in relatie tot het werk van de werknemers die hebben deelgenomen aan de Health Check. “Een van de resultaten was bijvoorbeeld dat de werknemers in verhouding tot het gemiddelde meer stress ervaren en minder goed tot ontspanning kunnen komen. Zowel tijdens het werk als privé. We hebben dit nog niet eerder zo duidelijk naar voren zien komen tijdens een Health Check. We zijn nu binnen de hogeschool aan het kijken wat we kunnen aanbieden op dit gebied, waardoor deze resultaten zullen veranderen.”

“Ik wist helemaal niet dat onze werknemers zo gezond leefden”

Wat positief naar voren kwam, was het gezonde leven binnen Hogeschool iPabo. “Dat was een mooi resultaat”, zegt Andrea. “Ik wist helemaal niet dat onze werknemers zo gezond leefden. Dat is dan erg leuk om te zien aan zo’n rapportage. Vanuit de school doen we wel veel op dit gebied. We laten twee keer per week fruit bezorgen op de hogeschool en we hebben een uitgebreide fiets- en fitnessregeling. Er zijn verschillende dingen mogelijk, en tegelijkertijd ligt er een eigen verantwoordelijkheid voor de werknemer om zelf aan de slag te gaan met zijn gezondheid.”

Over twee jaar biedt Hogeschool iPabo de Health Check weer aan. De resultaten worden dan vergeleken en zo kunnen ze zien of het uitgevoerde (inzetbaarheids) beleid tot betere scores heeft geleid.

Benieuwd hoe een Health Check of een Preventief Medisch Onderzoek voor jouw organisatie eruit zou komen te zien? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Blog | 9 april 2021

Wat is de inhoud van een werkplekonderzoek chauffeur?

“Ik kan geen lange routes meer rijden, want ik krijg dan last van mijn rug” of “ik heb zoveel lichamelijke klachten dat ik een dag op de bus rijden echt niet meer volhoud”. Hoor jij je werknemers ook weleens dit soort dingen zeggen? Dan is het tijd om in actie te komen! Een goede werkhouding […]

Lees verder

Nieuws | 15 maart 2021

Enthousiaste werknemers over inzetbaarheidsgesprek met leidinggevende

Hoe halen onze werknemers fit en gezond het pensioen? Met die vraag speelde bedrijfsleider sociale werkvoorziening Ron Ensink, werkzaam bij gemeente Losser. Ze wilden met hun werknemers in gesprek, maar hoe pak je zoiets aan? De training Inzetpraat bood uitkomst. Een training voor leidinggevenden waarin ze leren hoe ze het inzetbaarheidsgesprek kunnen aangaan met hun […]

Lees verder

Blog | 4 maart 2021

Een PMO: what’s in it for me? Zowel voor werkgever als werknemer

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een uitgebreid onderzoek op het gebied van gezondheid en werk. Er worden medische zaken meegenomen, maar er is ook aandacht voor aspecten als werksfeer, stress en lichamelijke belasting. Met het PMO signaleren we gezondheids- en arbeid gerelateerde klachten. We zien of die door het werk ontstaan of andere oorzaken hebben. […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven