“Wat zijn de kosten van een werkplekonderzoek?”

instellingen bureau werkplekonderzoek

Die vraag komt best regelmatig voorbij en is best plat te beantwoorden. “Dat is 370 euro voor een beeldschermwerkplek meneer”..
In deze oppervlakkigheid lijkt het net een worstenbroodje wat door de verkoper over de toonbank wordt geschoven. Wanneer we kijken naar wat er achter deze (bij TIGRA bijna dagelijkse) vraag zit, dan treffen we vaak een leidinggevende of HR medewerker aan die met een dreigend probleem zit. Een medewerker, laten we hem Henk noemen, klaagt al een tijdje over klachten tijdens het werk en krijgt er zelf niet goed vat op. Gelukkig heeft Henk dit al met zijn leidinggevende besproken, de band tussen die twee is prima, en hebben ze samen gekeken naar oplossingen. Zo is Henk na een tip van zijn leidinggevende al wat meer gaan bewegen na zijn werk, en neemt hij voldoende pauzes tussendoor.

Niet meer kunnen concentreren op het werk

Toch blijven de klachten na een paar dagen werken altijd weer terugkomen. Henk twijfelt zelfs of hij de komende dagen de hele dag zijn werk wel kan uitvoeren, omdat met name op het einde van de dag het moeilijk is om zich te concentreren op zijn werk in plaats van op de linkerschouder.
Met deze achtergrond is de leidinggevende van Henk in gesprek gegaan met de HR medewerker, die vervolgens TIGRA belt met de vraag: “Wat kost een werkplekonderzoek?”

De werkhouding van Henk

Eén van onze professionals is de volgende dag al bij Henk langgewenst en heeft samen met Henk de werkplek en werkzaamheden bekeken. In dit werkplekonderzoek is aandacht voor de werkhouding, de instelling van de werkplek, maar juist ook voor het gedrag van de medewerker rondom die werkplek. We proberen de verschillen van aanspanning en ontspanning inzichtelijk te maken met zogenaamde spierspanningsmeters (EMG). Dit helpt bij het zichtbaar maken van hoe je eigenlijk zit achter je werkplek.

Nieuwe stoelinstellingen

Bij Henk bracht deze instructie aan het licht dat hij naarmate de dag vorderde veel leunde op zijn bureau, in plaats van in zijn stoel te blijven zitten en af te steunen op de elleboogsteunen van de stoel. De resulteerde voor Henk in extra spanning in zijn nekspieren, waardoor hij last kreeg van zijn nek en schouder. De nieuwe instellingen voor Henk resulteerden direct in een beter gevoel achter zijn bureau, en tijdens een kort telefonisch contact een paar dagen later gaf Henk aan dat hij de dagen beter kon volhouden en de klachten naar de achtergrond verdwenen. Een dag later werd de rapportage van het onderzoek, samen met de adviezen naar Henk verstuurd en kreeg de leidinggevende een kort overzicht met aandachtspunten voor de organisatie. Zo was iedereen op de hoogte van het stukje wat voor hem of haar van belang was.

Terug naar de kosten

De kans was groot geweest dat wanneer Henk zonder verder onderzoek en adviezen verder was gegaan, hij de klachten uiteindelijk zover had laten komen dat hij de laatste twee dagen van de week thuis was gebleven. Zijn klachten stapelden zich namelijk op, en verergerden naarmate de week vorderde. Anderhalve dag verzuim met het salaris van Henk is al gauw 450 euro aan kosten voor de werkgever. Daarbij komt nog eens het ongemak van het missen van een collega als Henk, die echt alle ins en outs van de bedrijfsvoering kent.

Wat levert het werkplekonderzoek op?

In bovenstaand voorbeeld zie je dat we eigenlijk niet hoeven te spreken over de kosten van een werkplekonderzoek. Deze korte interventie leverde zelfs bijna 100 euro op voor de werkgever! Bovenstaand voorbeeld is een veel voorkomend en zult u als HR of leidinggevende ook zeker herkennen. Ook de voorbeelden waarbij de dreiging van verzuim nog veel groter is dan bij Henk.

De volgende keer dat wij de vraag voorgeschoteld krijgen: “Wat zijn de kosten van een werkplekonderzoek?” zullen we die dan maar gaan beantwoorden met: “Zullen we samen eens kijken wat het u op zal leveren?”

Meer info over het Werkplekonderzoek

©

Meer artikelen

Blog | 3 december 2018

De kunst van het loslaten

Herkennen jullie het? De zoveelste vraag over het juist omgaan met privacy en persoonsgegevens… Ik word er eerlijk gezegd wel eens een beetje gek van. Natuurlijk is het enorm belangrijk en gaan ook wij als organisatie uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Maar alle haken en ogen die deze soms ietwat overspannen wetgeving met zich […]

Lees verder

Blog | 7 november 2018

Met welke stappen zetten wij een Preventief Medisch Onderzoek op?

Wij krijgen vaak de vraag hoe we onze projecten op duurzame inzetbaarheid aanpakken. Hier zal ik antwoord op proberen te geven. Dat is niet gemakkelijk, omdat geen project bij ons hetzelfde is. Vraagstelling, cultuur, doelstellingen en ambities zijn ontzettend bepalend voor hoe wij onze dienstverlening inzetten. Toch ga ik een poging wagen de vraag te […]

Lees verder

Blog | 7 november 2018

Gedragsmatige Fysieke Training- Wat kost het en wat levert het op?

We volgen Anneke in de Gedragsmatig Fysieke Training van TIGRA Anneke werd bij ons aangemeld voor een Intake nadat ze reeds een week verzuimd was. Ze had fysieke klachten die al langere tijd sluimerend aanwezig waren. De afgelopen jaren hebben deze klachten Anneke vaak beperkt in haar werkzaamheden. Soms leidde dit tot korte momenten van […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven