fbpx

Vitaliteit op de werkvloer: ‘What’s in it for me?’

Iedere werkgever wil vitale medewerkers. Werknemers met een gezonde leefstijl zitten beter in hun vel, zijn fysiek, mentaal en emotioneel in balans en presteren daardoor beter. Vitaliteit blijft een actueel thema, maar hoe bewust ben jij als werknemer bezig met dit onderwerp? Wil je wel in beweging worden gebracht? Want wat is het voordeel voor je? In deze blog gaan we verder in op vitaliteit op de werkvloer.

Vitaliteit wordt vaak geassocieerd met gezondheid, maar vitaliteit gaat verder. Volgens het woordenboek betekent vitaliteit letterlijk: ‘levenskracht’. Hoe haal je als werknemer alles op de juiste manier uit je leven? En hoe kan jouw werkgever hierop inspelen? Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat het bijna niet meer bij te houden is. Voldoende lichaamsbeweging, gezond eten en een goede mentale balans zijn dan van cruciaal belang.

Gezond en gelukkig blijven

Als je een werknemer vraagt wat hij in de toekomst wil bereiken, is het antwoord vaak ‘gezond en gelukkig blijven’. Maar om dit te realiseren is nú actie nodig! En niet pas over twintig jaar. Sommige werknemers zien dit nog niet helemaal. Door nu aan je vitaliteit te werken, vergroot je de kans om in de toekomst gezond te blijven en vergroot je de inzetbaarheid. Vitale werknemers zijn productiever en verzuimen minder.

What’s in it for me?

Een werknemer kan zich afvragen: ‘What’s in it for me?’. Waarom zou ik nú bezig gaan met mijn vitaliteit op de werkvloer? Voor jou als werknemer zitten hier een aantal voordelen aan. Werknemers die hiermee aan de slag gaan, hebben over het algemeen een goede relatie met hun klanten en collega’s, omdat zij terugkrijgen wat ze geven: positiviteit, energie en enthousiasme. Daarnaast heb je meer plezier en energie in je werk. Heb je een betere werk-privébalans, grip op je loopbaan en het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

De pensioenleeftijd wordt steeds verder opgerekt, waardoor vooral fysiek zwaar werk, lastig vol te houden is. Investeren in vitaliteit betekent ook dat je een flexibele houding aanneemt en bereid bent eventuele veranderingen door te maken. Dit wordt ook wel duurzame inzetbaarheid genoemd. Door actief hiermee bezig te zijn, vergroot je de kans dat je gezond kunt doorwerken tot aan je pensioen. Wellicht in een ander soort functie.

Vitaliteit organisaties

Als een werknemer flexibel en creatief kan denken, is dit positief voor de werkgever. Op deze manier wordt niet alleen de werknemer vitaal, maar ontstaan er ook vitale organisatie. Vitale organisaties zijn flexibel en innovatief en hebben de mindset om werknemers te versterken in vitaliteit, energie en werkvermogen. Daarnaast zijn vitale organisaties in staat zich continue aan de passen aan de veranderde omstandigheden. Denk hierbij aan creativiteit, alertheid, betrokkenheid en natuurlijk een gezonde leefstijl van hun medewerkers.
Actief bezig zijn met vitaliteit heeft een hoop voordelen. Je werkt niet alleen aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook aan je persoonlijke werkplezier en ontwikkeling. Daarnaast maakt het je een socialer persoon en ben je voorbereid op de veranderingen binnen de arbeidsmarkt. Wacht dus niet, maar wordt direct een vitale werknemer op de werkvloer!

©

Meer artikelen

Nieuws | 17 september 2019

De kracht van Graded Activity

Mensen met chronische pijnklachten zijn vaak ten einde raad. Ze hebben diverse onderzoeken in het ziekenhuis ondergaan waarbij geen lichamelijk oorzaak voor de pijnklachten gevonden is. Ook de ingezette behandelingen geven niet het gewenste resultaat. Dit betekent echter niet dat er geen verklaring is voor de pijnklachten. TIGRA-bedrijfsfysiotherapeut Aukje Noordhuis begeleidt cliënten met chronische pijnklachten. […]

Lees verder

Nieuws | 16 september 2019

“Door de Gedragsmatige Fysieke Training van TIGRA kan ik weer gitaar spelen en schrijven”

Het zal je gebeuren. Je bent gitarist en van de een op de andere dag vallen een paar vingers uit. De juiste snaren raken lukt niet meer, je begint fouten te maken en ineens moet de band een vervanger voor je gaan zoeken. Dit overkwam Peter Gijsberti-Hodenpijl (66) uit Amsterdam. Naast gitaar spelen kon hij […]

Lees verder

Nieuws | 16 september 2019

TIGRA zet Virtual Reality-game in als interventie

TIGRA heeft de eerste Virtual Reality (VR)-coaches in huis! Waar al zo lang over gesproken werd, kan nu echt in de praktijk worden gebracht. Een Virtual Reality-game inzetten bij mensen die veel met stress te maken hebben. Begin juli 2019 is TIGRA een samenwerking gestart met Jamzone om de VR-game Stressjam in te zetten als onderdeel […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven