Thuiswerkend Nederland inzetbaar houden

thuiswerken TIGRA

Thuiswerken was in Nederland altijd al erg populair, maar door de coronacrisis zit nu bijna iedereen noodgedwongen thuis achter de laptop. De een vindt het heerlijk, de ander vindt het maar niets. In het nieuws wordt steeds vaker aandacht besteed aan klachten die het thuiswerken met zich mee brengt.

Toch was thuiswerken ons al niet helemaal vreemd. Van alle Europese landen is Nederland ‘grootverbruiker’ op het gebied van thuiswerken. 14% van de Nederlanders tussen 15 en 64 werkte voor de coronacrisis al regelmatig thuis. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees Bureau voor statistiek.

De Denktank Coronacrisis stelde deze maand in opdracht van het kabinet een aantal adviezen op, ter ondersteuning op het beleid na 1 september aanstaande. Twee belangrijke adviezen die er voor veel bedrijven uitspringen, zijn spreiding van arbeidstijden en het blijvend stimuleren van deeltijd thuiswerken. In dit advies klinkt een structurele verandering langzaam door. Het coronavirus heeft in een hele korte tijd voor een grote verandering gezorgd in de kijk naar werk en werkplek. Deze aanstaande verandering vraagt in veel gevallen ook een aangepast beleid op het gebied van werkplekergonomie en werkgedrag.

Voorkom klachten

Maar hoe zorgt jouw werknemer er nu voor dat hij/zij geen RSI- of andere klachten krijgt door een verkeerde werkhouding? De meeste lichamelijke klanten ontstaan doordat je als beeldschermwerker je nek/schouderspieren te veel en te lang aanspant. Door deze statische belasting neemt de doorbloeding in de nek/schouderregio en de beide armen af. Combineer dit met repeterende bewegingen of handelingen en de perfecte voedingsbodem voor lichamelijke klachten is geboren!

Zorg daarom voor genoeg pauze momenten. Loop regelmatig even een stukje. Doe tussendoor kleine huishoudelijke klusjes zoals de vaatwasser uitruimen, planten water geven of even stofzuigen. Neem dus de tijd voor voldoende afwisseling. Een praktische tip om te voorkomen dat je ogen vermoeid raken, is de 20-20-20 regel. Kijk elke 20 minuten, 20 seconden naar een object op 20 meter afstand. Dit verlegt de focus en zorgt ervoor dat je ogen even op iets anders scherpstellen.  

De Thuiswerkcoach

Om effectief om te gaan met de komende veranderingen en jouw werknemers te faciliteren in slimmer thuiswerken, hebben we de TIGRA Thuiswerkcoach ontwikkeld. De Thuiswerkcoach geeft ergonomische tips en instructies en helpt de werknemer om gezond werkgedrag te kunnen vertonen in een gezonde werkomgeving. Zes diensten die jou en je werknemers in staat stellen om klachtenvrij thuis te werken. Denk hierbij aan een e-learning, webinar, werkplekcheck @home, een online werkplekcheck of zelfs een Thuiswerk hulplijn. Samen houden we thuiswerkend Nederland inzetbaar!

 

Lees hier meer blogs.

©

Meer artikelen

Nieuws | 9 februari 2021

Gratis sneltest en antistofbepaling COVID-19 voor jouw werknemers!

Samen met Medprevent en Spoedtest.nl bieden wij de mogelijkheid om jouw werknemers met COVID-19 gerelateerde klachten of nadat ze een melding hebben ontvangen in de CoronaMelder, gratis te laten testen op het coronavirus door middel van een sneltest. Het Ministerie van VWS biedt Arbodiensten met een nieuwe subsidie hiertoe de mogelijkheid. Deze unieke samenwerking met 40 […]

Lees verder

Nieuws | 4 februari 2021

“80% van onze werknemers deed mee met het PMO”

“Het Preventief Medisch Onderzoek wat TIGRA bij ons heeft uitgevoerd, heeft tot mooie vervolgstappen geleid”. Dirk Spoor, directeur bij Rederij Doeksen, heeft in zijn vorige functie als hoofd P&O begin 2020 het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aangeboden binnen Rederij Doeksen. Nu een jaar later blikken we terug op dit PMO en gaan we met hem […]

Lees verder

Blog | 1 februari 2021

Wat is de inhoud van een PMO?

Hoe ziet een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) er nu eigenlijk uit? Wat is de opbouw? En welke testen worden er gedaan? En wat is nu precies een doelformuleringsgesprek? Zomaar een aantal vragen die we vaak voorbij zien komen. In deze blog gaan we in op de inhoud van een PMO. Een PMO van TIGRA is […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven