Het werkplekonderzoek & het cruciale belang van een goede houding

chauffeur werkplekonderzoek tigra

Als werkgever wil je een gezonde en veilige werkplek voor je werknemers zodat ze hun werk goed kunnen uitvoeren. Een gezonde werkplek vermindert namelijk de kans op verzuim en bevordert de productiviteit. Heb jij jouw werknemers al eens een werkplekonderzoek of werkplekcheck aangeboden? Een dergelijke interventie hoeft niet alleen ingezet te worden als er sprake is van klachten of verzuim. Door het preventief in te zetten, kunnen klachten juist worden voorkomen.

Wat houdt een werkplekonderzoek nu in? Tijdens een werkplekonderzoek kijkt onze TIGRA adviseur naar je huidige situatie en hoe deze te verbeteren is. De adviseur kijkt naar je houding en de instellingen van de werkplek. Is jouw stoel bijvoorbeeld goed en op de juiste hoogte afgesteld? Hoe is de afstand tot je toetsenbord en gebruik je eigenlijk wel een goede tiltechniek? Kleine ergonomische aanpassingen maken soms een wereld van verschil.

Verschillende werkplekken

Voor iedereen ziet de ideale werkplek er anders uit. Daarom voert TIGRA in drie verschillende categorieën werkplekonderzoeken uit: beeldscherm, fysiek en chauffeur. Zitten jouw werknemers de hele dag op kantoor? Dan komen we daar een keer langs om naar de instellingen van de werkplek te kijken. Zijn jouw werknemers chauffeurs? Dan rijden we gewoon een keertje op de bus of trein met je mee. Je werknemer ontvangt na het werkplekonderzoek van ons een werkplekpaspoort. Hierin staan alle juiste afmetingen van zijn of haar werkplek. Zo kan je werknemer achter ieder bureau, in elke bus en bij elk fysiek werk de juiste houding aannemen.

Naast een ergonomisch goed ingestelde werkplek kijken we ook naar het houdings- en bewegingsgedrag van jouw werknemer op de werkplek. We coachen je werknemer in de praktijk hoe het gedrag eventueel aangepast kan worden. Ook komen privé- en persoonsgebonden factoren naar voren.

Regels en normen

Overal worden tegenwoordig afspraken over gemaakt. In Nederland hebben we daar de NEN (Nederlands Norm) voor. Weet je dat er in het kader hiervan ook regels voor werkplekken zijn? Bij fysieke belasting hebben bijvoorbeeld een aantal bewegingen, rotaties en repeterende handelingen invloed op het lichaam. Voor beeldschermwerk zijn er ook een aantal normen. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd welke afmetingen een kantoor moet hebben zodat je je werkzaamheden altijd veilig en zonder nadelige gevolgen voor welzijn en gezondheid kan uitvoeren.

E-learning

Heb je al een keer een werkplekonderzoek of een werkplekcheck gehad en ben je toe aan een opfriscursus? Dan is onze e-learning ‘Optimaal presteren op jouw werkplek’ wellicht iets voor jou. Let op, de e-learning is alleen voor beeldschermwerk. De e-learning is individueel en online te doorlopen. Aan de hand van filmpjes, afbeeldingen en stukjes tekst wordt stapsgewijs uitgelegd hoe jij je bureau, bureaustoel en werkplek op de juiste manier kunt instellen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan werkwijze, werkdruk, werktaken, werktijden, omgevingsfactoren en privé- en persoonsgebonden factoren. Klik hier voor meer informatie over onze e-learning.

Wees je ervan bewust dat een juiste werkhouding en een goede werkplek van cruciaal belang is. Vraag vroegtijdig een werkplekonderzoek aan of biedt de hele afdeling preventief een werkplekcheck aan.

Meer informatie over het Werkplekonderzoek

©

Meer artikelen

Nieuws | 1 september 2020

25 jaar TIGRA

Het is feest! Exact 25 geleden richtte Gerko Riedstra samen met fysiotherapeut Tom Giliam het TrainingsInstituut voor Gezondheid, Revalidatie en Arbeid (TIGRA) op. Wat is er in afgelopen jaren allemaal gebeurd en waar staat TIGRA vandaag de dag voor? In dit artikel duiken we de geschiedenis is van 25 jaar TIGRA! Het begon 25 jaar […]

Lees verder

Blog | 23 juni 2020

Thuiswerkend Nederland inzetbaar houden

Thuiswerken was in Nederland altijd al erg populair, maar door de coronacrisis zit nu bijna iedereen noodgedwongen thuis achter de laptop. De een vindt het heerlijk, de ander vindt het maar niets. In het nieuws wordt steeds vaker aandacht besteed aan klachten die het thuiswerken met zich mee brengt. Toch was thuiswerken ons al niet […]

Lees verder

Nieuws | 12 juni 2020

TIGRA certificering ISO 9001:2015 gecontinueerd

Wij zijn continu bezig om onze processen te beoordelen en te optimaliseren. Vorige week is dit door een externe auditor weer bevestigd. De ISO 9001:2015 certificering is weer gecontinueerd. We zijn trots dat we ook dit jaar weer aan de norm voldoen! Het is goed om alle management-, ondersteunende-, en operationele processen en werkwijzen op […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven