Het werkplekonderzoek & het cruciale belang van een goede houding

chauffeur werkplekonderzoek tigra

Als werkgever wil je een gezonde en veilige werkplek voor je werknemers zodat ze hun werk goed kunnen uitvoeren. Een gezonde werkplek vermindert namelijk de kans op verzuim en bevordert de productiviteit. Heb jij jouw werknemers al eens een werkplekonderzoek of werkplekcheck aangeboden? Een dergelijke interventie hoeft niet alleen ingezet te worden als er sprake is van klachten of verzuim. Door het preventief in te zetten, kunnen klachten juist worden voorkomen.

Wat houdt een werkplekonderzoek nu in? Tijdens een werkplekonderzoek kijkt onze TIGRA adviseur naar je huidige situatie en hoe deze te verbeteren is. De adviseur kijkt naar je houding en de instellingen van de werkplek. Is jouw stoel bijvoorbeeld goed en op de juiste hoogte afgesteld? Hoe is de afstand tot je toetsenbord en gebruik je eigenlijk wel een goede tiltechniek? Kleine ergonomische aanpassingen maken soms een wereld van verschil.

Verschillende werkplekken

Voor iedereen ziet de ideale werkplek er anders uit. Daarom voert TIGRA in drie verschillende categorieën werkplekonderzoeken uit: beeldscherm, fysiek en chauffeur. Zitten jouw werknemers de hele dag op kantoor? Dan komen we daar een keer langs om naar de instellingen van de werkplek te kijken. Zijn jouw werknemers chauffeurs? Dan rijden we gewoon een keertje op de bus of trein met je mee. Je werknemer ontvangt na het werkplekonderzoek van ons een werkplekpaspoort. Hierin staan alle juiste afmetingen van zijn of haar werkplek. Zo kan je werknemer achter ieder bureau, in elke bus en bij elk fysiek werk de juiste houding aannemen.

Naast een ergonomisch goed ingestelde werkplek kijken we ook naar het houdings- en bewegingsgedrag van jouw werknemer op de werkplek. We coachen je werknemer in de praktijk hoe het gedrag eventueel aangepast kan worden. Ook komen privé- en persoonsgebonden factoren naar voren.

Regels en normen

Overal worden tegenwoordig afspraken over gemaakt. In Nederland hebben we daar de NEN (Nederlands Norm) voor. Weet je dat er in het kader hiervan ook regels voor werkplekken zijn? Bij fysieke belasting hebben bijvoorbeeld een aantal bewegingen, rotaties en repeterende handelingen invloed op het lichaam. Voor beeldschermwerk zijn er ook een aantal normen. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd welke afmetingen een kantoor moet hebben zodat je je werkzaamheden altijd veilig en zonder nadelige gevolgen voor welzijn en gezondheid kan uitvoeren.

E-learning

Heb je al een keer een werkplekonderzoek of een werkplekcheck gehad en ben je toe aan een opfriscursus? Dan is onze e-learning ‘Optimaal presteren op jouw werkplek’ wellicht iets voor jou. Let op, de e-learning is alleen voor beeldschermwerk. De e-learning is individueel en online te doorlopen. Aan de hand van filmpjes, afbeeldingen en stukjes tekst wordt stapsgewijs uitgelegd hoe jij je bureau, bureaustoel en werkplek op de juiste manier kunt instellen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan werkwijze, werkdruk, werktaken, werktijden, omgevingsfactoren en privé- en persoonsgebonden factoren. Klik hier voor meer informatie over onze e-learning.

Wees je ervan bewust dat een juiste werkhouding en een goede werkplek van cruciaal belang is. Vraag vroegtijdig een werkplekonderzoek aan of biedt de hele afdeling preventief een werkplekcheck aan.

Meer informatie over het Werkplekonderzoek

©

Meer artikelen

Blog | 12 november 2020

E-learnings van TIGRA; welke past bij jouw bedrijf?

Werken jij en je collega’s momenteel veel thuis en zijn er klachten door een onjuiste werkhouding? Of is het alweer een tijdje geleden dat je werknemers een voorlichting hebben gehad over het juist instellen van hun werkplek op kantoor? TIGRA heeft verschillende e-learnings voor beeldschermwerkers. Welke e-learning is het meest geschikt voor jouw werknemers? E-learning […]

Lees verder

Nieuws | 2 november 2020

“De online werkplekcheck is een echte aanrader”

44 procent van thuiswerkend Nederland beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek zo stelt vakbond CNV vast. 41 procent van de thuiswerkers ervaart daarbij ook nog eens fysieke klachten. Wij besteden daarom extra aandacht aan fysieke belasting tijdens het thuiswerken. Met de Thuiswerkcoach hebben we zes (online) diensten die werknemers in staat stelt om optimaal thuis […]

Lees verder

Blog | 23 oktober 2020

RSI terug door thuiswerken?

Heb jij veel last van tintelende vingers, verkrampte schouders of een stijve nek tijdens het werk? Heb je daar nu extra last van tijdens het thuiswerken? RSI is een begrip wat de laatste weken weer veel in de media opduikt nu Nederlanders nog altijd massaal thuiswerken. De laatste jaren leek RSI verdwenen: over de muisarm […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven