Aanwakkeren eigenaarschap duurzame inzetbaarheid

Familiebedrijf Smeding Groenten en Fruit zuinig op mensen

Al meer dan 80 jaar is Smeding Groenten en Fruit een trots familiebedrijf. Ze geloven in de rijkdom van groenten en fruit en willen daar alle foodservice- en foodretailklanten elke dag weer mee verrassen. Het hoofdkantoor en distributiecentrum van 20.000 vierkante meter vind je in het Friese Sint Annaparochie. Als specialist in aardappelen, groenten en fruit selecteren ze alleen het allerbeste, rechtstreeks van de teler.

Ruim 500 betrokken collega’s met een gezonde werkmentaliteit zetten zich vol enthousiasme in. Het continu verduurzamen van producten, processen en duurzame inzetbaarheid van mensen zit al jaren in het Smeding DNA. Een gezond bedrijf met gezonde mensen is Smeding veel waard. Hoe zorgt deze werkgever voor duurzame inzetbaarheid op de werkvloer?

Marcel van den Hoeven, Adviseur Arbeid en Gezondheid TIGRA Leeuwarden: “Bij Smeding staat het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid voorop om gezond, gemotiveerd en competent aan het werk te blijven. Dit noemen we met een mooi woord “eigenaarschap“, een term die je tegenwoordig links en rechts om de oren vliegt. Als werkgever zorgt Smeding met ondersteuning van TIGRA voor veel faciliteiten. Dat is belangrijk, maar er moet nog een schepje bovenop om mensen écht in beweging te krijgen. Dan gaat het om het versterken van de “ik mag” cultuur. En het voeren van de dialoog over je gehele loopbaan om gezond, energiek, competent en gemotiveerd te blijven werken.”

Leidinggeven wordt begeleiden

“Bij de werknemers van Smeding draait het om zelf kunnen kiezen. Leidinggevenden spelen hierin een belangrijke rol. Zij stimuleren werknemers om na te denken over hun toekomst door ze aan te moedigen en uit te dagen om zelf beslissingen te nemen. Want alleen iemand die volledig zelfstandig keuzes maakt, neemt pas verantwoordelijkheid en laat eigenaarschap zien.”

Het aanwakkeren van eigenaarschap is een proces dat voortdurend aandacht verdient en vraagt om draagvlak te creëren. Daarom is er bij Smeding vanuit de afdeling HRM structureel tijd, aandacht en budget beschikbaar. Er wordt veel en inspirerend over dit thema gecommuniceerd en ook helder verteld dat Smeding verwacht dat werknemers eigenaarschap tonen.

Gezond & Vooruit

Bij Smeding staat Gezond & Vooruit voor duurzame inzetbaarheid: zorgen dat je goed, gemotiveerd en gezond je werk kan blijven doen. Dit wordt pakkend gecommuniceerd en legt de nadruk op een proactieve houding. De samenhang van de verschillende onderdelen van duurzame inzetbaarheid ziet er bij Smeding als volgt uit:

  • Smeding. Weet ik wat er van mij verwacht wordt? Hoe is de werkdruk en de waardering?
  • Motivatie. Waar krijg ik energie van in mijn werk?
  • Competenties. Heb ik nog de juiste kennis en vaardigheden? En voldoende uitdaging?
  • Gezondheid. Hoe gaat het met me? Wat kan ik doen om vitaal en gezond te blijven?

“De structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid bij Smeding moet leiden tot vitale, fitte, tevreden en competente werknemers. Het gaat zowel Smeding als TIGRA daarbij om de lange termijneffecten.” aldus Marcel van den Hoeven.

©

Meer artikelen

Blog | 3 december 2018

De kunst van het loslaten

Herkennen jullie het? De zoveelste vraag over het juist omgaan met privacy en persoonsgegevens… Ik word er eerlijk gezegd wel eens een beetje gek van. Natuurlijk is het enorm belangrijk en gaan ook wij als organisatie uiterst zorgvuldig om met uw gegevens. Maar alle haken en ogen die deze soms ietwat overspannen wetgeving met zich […]

Lees verder

Blog | 7 november 2018

Met welke stappen zetten wij een Preventief Medisch Onderzoek op?

Wij krijgen vaak de vraag hoe we onze projecten op duurzame inzetbaarheid aanpakken. Hier zal ik antwoord op proberen te geven. Dat is niet gemakkelijk, omdat geen project bij ons hetzelfde is. Vraagstelling, cultuur, doelstellingen en ambities zijn ontzettend bepalend voor hoe wij onze dienstverlening inzetten. Toch ga ik een poging wagen de vraag te […]

Lees verder

Blog | 7 november 2018

Gedragsmatige Fysieke Training- Wat kost het en wat levert het op?

We volgen Anneke in de Gedragsmatig Fysieke Training van TIGRA Anneke werd bij ons aangemeld voor een Intake nadat ze reeds een week verzuimd was. Ze had fysieke klachten die al langere tijd sluimerend aanwezig waren. De afgelopen jaren hebben deze klachten Anneke vaak beperkt in haar werkzaamheden. Soms leidde dit tot korte momenten van […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven