Snelle werkhervatting door goede werkplekinterventies

Allard van der Beek in gesprek met TIGRA“Hoe eerder terug op het werk, hoe beter”. Een quote van hoogleraar Allard van der Beek uit een artikel geschreven op XpertHRactueel.nl. Zij interviewden hem in 2018 over het onderwerp ziekteverzuim naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeker en hoogleraar Han Anema. TIGRA-directeur Gerko Riedstra ging naar aanleiding van dit artikel in gesprek met Allard van der Beek over verzuim, PMO’s en inzetbaarheid.

Gerko ontmoet Allard van der Beek op zijn kantoor in Amsterdam. Een klein kantoortje waarvan een gedeelte wordt ingenomen door een boekenkast met allemaal boeken en proefschriften.

Allard van der Beek is van oorsprong bewegingswetenschapper, een studie die hij volgde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op dit moment is hij al ruim 10 jaar hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid bij Amsterdam UMC en daarnaast hoofd van de afdeling Sociale Geneeskunde van locatie VU medisch centrum. Hij begeleidt onderzoeken naar onder andere kosten en baten van bedrijfsgezondheidszorg en publiceert daarover in internationale vakbladen.

Snelle interventies

Als TIGRA zijn we momenteel bezig met een campagne gericht op onze verzuiminterventies. Is dit een onderwerp waar jij veel mee te maken hebt, vraagt Gerko. “Ik heb wel wat dingen gedaan op het gebied van werkhervatting, maar op dit moment ben ik niet super actief meer op dit gebied”, vertelt Van der Beek. “Momenteel richt ik mij meer op de Epidemiologie. Wat voor soort dingen op het werk maken een mens ziek? Nachtwerk, veel computerwerk etc. Ik ben meer bezig met gezondheidsbevordering dan met werkhervatting. En hierin neem ik de kosten en effectiviteit mee.”

“Alle bedrijven hebben te maken met verzuimende medewerkers”, aldus Van der Beek. “Zodra je met je klachten naar de huisarts of specialist gaat, geven ze vaak het advies om een beetje rustig aan te doen. Met rust moeten je klachten vanzelf een keer overgaan. Door dit advies verzuimen medewerkers onbedoeld soms maanden, want men interpreteert dit advies als ‘ik mag het werk nog niet hervatten’. Met werkplekinterventies zoals een Gedragsmatige Fysieke Training en principes als Graded Activity reduceer je het verzuim en kunnen medewerkers sneller weer aan het werk. Hoe sneller iemand weer aan het werk is, hoe beter voor die werknemer. En hoe minder verzuimkosten er uiteraard worden gemaakt.”

Verzuim

Na een korte stilte vervolgd Allard van der Beek zijn verhaal. “We waarderen bij economische evaluaties nu alleen verzuimreductie, maar je kunt ook andere dingen waarderen. Denk hierbij aan werksfeer. Eigenlijk zou je dat ook uit moeten zetten tegen de kosten.”

Ziekteverzuim blijft een onderwerp waar veel bedrijven mee te maken hebben. Benieuwd welke interventies TIGRA aanbiedt gericht op verzuim? Bekijk hier.

Nieuws | 14 januari 2020

Leer spelen met je eigen stresssysteem

Als leidinggevende van een openbaar vervoerbedrijf stuurde Wilco Visser* met enige regelmaat werknemers door naar TIGRA voor een passende interventie. Werknemers waren veelal lovend over de interventies, maar soms ook kritisch. Visser kende zelf de inhoud van de interventies niet, tot hij zelf problemen kreeg met zijn rug en ook bij TIGRA terecht kwam. Nu […]

Lees verder

Nieuws | 14 januari 2020

Inzet Health Check hogeschool groot succes

Hogeschool NHL Stenden wil bezig zijn met de inzetbaarheid van haar werknemers. Daarom biedt ze in samenwerking met TIGRA een Health Check aan, waar de 2100 werknemers vrijblijvend aan deel kunnen nemen. Frank Hielckert is als Health Manager verantwoordelijk voor alle communicatie rondom de Health Check. Hij vertelt openhartig over de kansen van een Health […]

Lees verder

Nieuws | 7 januari 2020

Hogeschool der Kunsten: Meer afwisseling, minder verzuim

In gesprek met Natalie Verschoor, HR adviseur, Hogeschool der Kunsten. De Hogeschool der Kunsten in Den Haag is de paraplunaam voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium. Op beide faculteiten gaan ruim 1.500 studenten, waarvan de helft uit het buitenland, de uitdaging aan om hun artistieke talenten verder te ontdekken en […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven