fbpx

Snelle werkhervatting door goede werkplekinterventies

Allard van der Beek in gesprek met TIGRA“Hoe eerder terug op het werk, hoe beter”. Een quote van hoogleraar Allard van der Beek uit een artikel geschreven op XpertHRactueel.nl. Zij interviewden hem in 2018 over het onderwerp ziekteverzuim naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeker en hoogleraar Han Anema. TIGRA-directeur Gerko Riedstra ging naar aanleiding van dit artikel in gesprek met Allard van der Beek over verzuim, PMO’s en inzetbaarheid.

Gerko ontmoet Allard van der Beek op zijn kantoor in Amsterdam. Een klein kantoortje waarvan een gedeelte wordt ingenomen door een boekenkast met allemaal boeken en proefschriften.

Allard van der Beek is van oorsprong bewegingswetenschapper, een studie die hij volgde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op dit moment is hij al ruim 10 jaar hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid bij Amsterdam UMC en daarnaast hoofd van de afdeling Sociale Geneeskunde van locatie VU medisch centrum. Hij begeleidt onderzoeken naar onder andere kosten en baten van bedrijfsgezondheidszorg en publiceert daarover in internationale vakbladen.

Snelle interventies

Als TIGRA zijn we momenteel bezig met een campagne gericht op onze verzuiminterventies. Is dit een onderwerp waar jij veel mee te maken hebt, vraagt Gerko. “Ik heb wel wat dingen gedaan op het gebied van werkhervatting, maar op dit moment ben ik niet super actief meer op dit gebied”, vertelt Van der Beek. “Momenteel richt ik mij meer op de Epidemiologie. Wat voor soort dingen op het werk maken een mens ziek? Nachtwerk, veel computerwerk etc. Ik ben meer bezig met gezondheidsbevordering dan met werkhervatting. En hierin neem ik de kosten en effectiviteit mee.”

“Alle bedrijven hebben te maken met verzuimende medewerkers”, aldus Van der Beek. “Zodra je met je klachten naar de huisarts of specialist gaat, geven ze vaak het advies om een beetje rustig aan te doen. Met rust moeten je klachten vanzelf een keer overgaan. Door dit advies verzuimen medewerkers onbedoeld soms maanden, want men interpreteert dit advies als ‘ik mag het werk nog niet hervatten’. Met werkplekinterventies zoals een Gedragsmatige Fysieke Training en principes als Graded Activity reduceer je het verzuim en kunnen medewerkers sneller weer aan het werk. Hoe sneller iemand weer aan het werk is, hoe beter voor die werknemer. En hoe minder verzuimkosten er uiteraard worden gemaakt.”

Verzuim

Na een korte stilte vervolgd Allard van der Beek zijn verhaal. “We waarderen bij economische evaluaties nu alleen verzuimreductie, maar je kunt ook andere dingen waarderen. Denk hierbij aan werksfeer. Eigenlijk zou je dat ook uit moeten zetten tegen de kosten.”

Ziekteverzuim blijft een onderwerp waar veel bedrijven mee te maken hebben. Benieuwd welke interventies TIGRA aanbiedt gericht op verzuim? Bekijk hier.

Nieuws | 18 november 2019

De Health Check: een verbinding tussen persoonlijke gezondheid in relatie tot het werk

In dit artikel maken we kennis met Merel van Dorp, vitaliteitsmanager bij FrieslandCampina. Merel houdt zich binnen FrieslandCampina bezig met het preventieve gedeelte. Ze zorgt ervoor dat alle werknemers inzetbaar zijn en blijven. FrieslandCampina biedt haar werknemers op alle locaties in Nederland een Health Check aan die wordt verzorgd door TIGRA.  FrieslandCampina is een van […]

Lees verder

Nieuws | 18 november 2019

“Investeren in preventie loont op lange termijn”

Moära Lieuw-Hie werkt als Adviseur Gezond Ondernemen bij Zilveren Kruis. Ze adviseert zakelijke klanten op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Dit kan variëren van klantvragen met strategische vraagstukken waarin ze helpt een richting te kiezen op thema’s binnen gezondheid tot tactisch operationele klantvragen waarin ze advies geeft in wat er praktisch nodig is om […]

Lees verder

Nieuws | 15 oktober 2019

Snelle werkhervatting door goede werkplekinterventies

“Hoe eerder terug op het werk, hoe beter”. Een quote van hoogleraar Allard van der Beek uit een artikel geschreven op XpertHRactueel.nl. Zij interviewden hem in 2018 over het onderwerp ziekteverzuim naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeker en hoogleraar Han Anema. TIGRA-directeur Gerko Riedstra ging naar aanleiding van dit artikel in gesprek met Allard […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven