Snelle werkhervatting door goede werkplekinterventies

Allard van der Beek in gesprek met TIGRA“Hoe eerder terug op het werk, hoe beter”. Een quote van hoogleraar Allard van der Beek uit een artikel geschreven op XpertHRactueel.nl. Zij interviewden hem in 2018 over het onderwerp ziekteverzuim naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeker en hoogleraar Han Anema. TIGRA-directeur Gerko Riedstra ging naar aanleiding van dit artikel in gesprek met Allard van der Beek over verzuim, PMO’s en inzetbaarheid.

Gerko ontmoet Allard van der Beek op zijn kantoor in Amsterdam. Een klein kantoortje waarvan een gedeelte wordt ingenomen door een boekenkast met allemaal boeken en proefschriften.

Allard van der Beek is van oorsprong bewegingswetenschapper, een studie die hij volgde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op dit moment is hij al ruim 10 jaar hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid bij Amsterdam UMC en daarnaast hoofd van de afdeling Sociale Geneeskunde van locatie VU medisch centrum. Hij begeleidt onderzoeken naar onder andere kosten en baten van bedrijfsgezondheidszorg en publiceert daarover in internationale vakbladen.

Snelle interventies

Als TIGRA zijn we momenteel bezig met een campagne gericht op onze verzuiminterventies. Is dit een onderwerp waar jij veel mee te maken hebt, vraagt Gerko. “Ik heb wel wat dingen gedaan op het gebied van werkhervatting, maar op dit moment ben ik niet super actief meer op dit gebied”, vertelt Van der Beek. “Momenteel richt ik mij meer op de Epidemiologie. Wat voor soort dingen op het werk maken een mens ziek? Nachtwerk, veel computerwerk etc. Ik ben meer bezig met gezondheidsbevordering dan met werkhervatting. En hierin neem ik de kosten en effectiviteit mee.”

“Alle bedrijven hebben te maken met verzuimende medewerkers”, aldus Van der Beek. “Zodra je met je klachten naar de huisarts of specialist gaat, geven ze vaak het advies om een beetje rustig aan te doen. Met rust moeten je klachten vanzelf een keer overgaan. Door dit advies verzuimen medewerkers onbedoeld soms maanden, want men interpreteert dit advies als ‘ik mag het werk nog niet hervatten’. Met werkplekinterventies zoals een Gedragsmatige Fysieke Training en principes als Graded Activity reduceer je het verzuim en kunnen medewerkers sneller weer aan het werk. Hoe sneller iemand weer aan het werk is, hoe beter voor die werknemer. En hoe minder verzuimkosten er uiteraard worden gemaakt.”

Verzuim

Na een korte stilte vervolgd Allard van der Beek zijn verhaal. “We waarderen bij economische evaluaties nu alleen verzuimreductie, maar je kunt ook andere dingen waarderen. Denk hierbij aan werksfeer. Eigenlijk zou je dat ook uit moeten zetten tegen de kosten.”

Ziekteverzuim blijft een onderwerp waar veel bedrijven mee te maken hebben. Benieuwd welke interventies TIGRA aanbiedt gericht op verzuim? Bekijk hier.

Nieuws | 24 maart 2020

Maatregelen TIGRA omtrent Coronavirus

Laatste update 24 maart 2020. Naar aanleiding van de aanvullende maatregelen, die het kabinet op maandag 23 maart heeft afgekondigd, heeft TIGRA besloten om de fysieke dienstverlening tot in ieder geval 6 april te stoppen. Concreet houdt dit in: geen afspraken in de vestiging voor Gedragsmatig fysieke trainingstrajecten en geen Werkplekonderzoek bij een bedrijf op […]

Lees verder

Nieuws | 17 maart 2020

TIGRA stelt e-learning ‘Slimmer thuiswerken’ met live videocontact (gratis) beschikbaar

Wij hebben een e-learning ‘Slimmer thuiswerken’ ontwikkeld voor werknemers die door de coronacrisis thuis werken. Met de e-learning leert de werknemer de optimale thuiswerkplek in te richten, met als doel om op dezelfde manier te blijven werken als op kantoor. Adviezen op het gebied van gebruik en instellingen van meubilair, werkwijze en hulpmiddelen komen allemaal […]

Lees verder

Nieuws | 12 maart 2020

TIGRA bijeenkomst 11 maart

Woensdag 11 maart was de eerste TIGRA bijeenkomst van 2020. Een dag waarop de werknemers van de TIGRA vestigingen bij elkaar kwamen voor een masterclass ergonomie van Kees Peereboom, verschillende workshops, ontspanning en gezelligheid. Goed om als netwerk tijd met elkaar door te brengen. Het was een geslaagde dag waarbij 52 TIGRA werknemers van 23 […]

Lees verder

Meer artikelen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven