25 jaar TIGRA

tigra 25 jaar directeur gerko riedstraHet is feest! Exact 25 geleden richtte Gerko Riedstra samen met fysiotherapeut Tom Giliam het TrainingsInstituut voor Gezondheid, Revalidatie en Arbeid (TIGRA) op. Wat is er in afgelopen jaren allemaal gebeurd en waar staat TIGRA vandaag de dag voor? In dit artikel duiken we de geschiedenis is van 25 jaar TIGRA!

Het begon 25 jaar geleden met drie units: gezondheid, arbeid en revalidatie. In die tijd waren er nog geen sportscholen zoals we ze tegenwoordig kennen. Iemand die serieus aan zijn fitheid wilde werken, kwam bij TIGRA terecht. Onder begeleiding van een fysiotherapeut, werd er in kleine groepen een kwalitatieve trainingsschema afgewerkt. Daarnaast ging de revalidatie in die tijd heel anders dan dat we dit tegenwoordig kennen. Bij TIGRA ging de patiënt in de oefenzaal met een geprotocolleerd oefenprogramma’s actief aan de slag met zijn herstel en belastbaarheid.

Verzekeraars

Rond 2005 kwamen de eerste afspraken met zorgverzekeraars. En werden afspraken gemaakt over vergoedingen van zorgprogramma’s voor chronische rugklachten, COPD, artrose en overgewicht. Vandaag de dag heeft TIGRA nog altijd veel samenwerkingsovereenkomsten met verzekeraars. Omdat TIGRA geen reguliere zorg meer aanbiedt, gaan de afspraken nu over (collectieve) aanbod voor bedrijven. Dit werkt het beste als er een samenwerking wordt gecreëerd tussen bedrijf, verzekeraar en aanbieder. Dit hebben ze met verschillende verzekeraars. In zo’n model is er voor alle partijen toegevoegde waarde en kunnen bedrijven echt geholpen worden met hun doelstellingen voor bijv. verzuim, preventie en/of duurzame inzetbaarheid. 

Arbodiensten

In 1994 zijn de arbodiensten in Nederland begonnen. Het verzuim was toen erg hoog. Vanaf het begin van TIGRA zetten arbodiensten de interventies van TIGRA al veel in omdat deze gebaseerd zijn op werkhervatting, Graded Activity en gedragsverandering. 88% van de werknemers die een traject bij TIGRA volgde was na drie maanden weer aan het werk. De basis van toen, is ook nu nog steeds de basis. Dit programma heet tegenwoordig Gedragsmatige fysieke training.

Toen arbodiensten en verzekeraars de programma’s gingen inzetten, moest er ook voor een netwerk worden gezorgd. Veel fysiotherapeuten wilden graag een nieuwe dienstverlening aanbieden naast de reguliere fysiotherapie. Met die insteek waren er snel 12 TIGRA vestigingen actief. Om dit moment is dit aantal uitgegroeid naar 25 actieve vestigingen verspreid door heel Nederland.

Vanaf 2007 richt TIGRA zich alleen nog maar op dienstverlening voor bedrijven. De  Gezondheid en Revalidatie kant verdween daarmee. Op dit moment biedt TIGRA programma’s aan op het gebied van verzuim, preventie en inzetbaarheid. Ook op het gebied van thuiswerken heeft TIGRA verschillende interventies. Hiermee bieden ze op een breed terrein ondersteuning bij inzetbaarheids- en gezondheidsbeleid van bedrijven. De misse van TIGRA is om alle werknemers in Nederland fluitend het pensioen te laten halen. Zij helpen organisaties ervoor te zorgen dat hun werknemers gezond, vitaal en met plezier aan het werk blijven.

Nieuws | 1 september 2020

25 jaar TIGRA

Het is feest! Exact 25 geleden richtte Gerko Riedstra samen met fysiotherapeut Tom Giliam het TrainingsInstituut voor Gezondheid, Revalidatie en Arbeid (TIGRA) op. Wat is er in afgelopen jaren allemaal gebeurd en waar staat TIGRA vandaag de dag voor? In dit artikel duiken we de geschiedenis is van 25 jaar TIGRA! Het begon 25 jaar […]

Lees verder

Blog | 23 juni 2020

Thuiswerkend Nederland inzetbaar houden

Thuiswerken was in Nederland altijd al erg populair, maar door de coronacrisis zit nu bijna iedereen noodgedwongen thuis achter de laptop. De een vindt het heerlijk, de ander vindt het maar niets. In het nieuws wordt steeds vaker aandacht besteed aan klachten die het thuiswerken met zich mee brengt. Toch was thuiswerken ons al niet […]

Lees verder

Nieuws | 12 juni 2020

TIGRA certificering ISO 9001:2015 gecontinueerd

Wij zijn continu bezig om onze processen te beoordelen en te optimaliseren. Vorige week is dit door een externe auditor weer bevestigd. De ISO 9001:2015 certificering is weer gecontinueerd. We zijn trots dat we ook dit jaar weer aan de norm voldoen! Het is goed om alle management-, ondersteunende-, en operationele processen en werkwijzen op […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven