25 jaar TIGRA

tigra 25 jaar directeur gerko riedstraHet is feest! Exact 25 geleden richtte Gerko Riedstra samen met fysiotherapeut Tom Giliam het TrainingsInstituut voor Gezondheid, Revalidatie en Arbeid (TIGRA) op. Wat is er in afgelopen jaren allemaal gebeurd en waar staat TIGRA vandaag de dag voor? In dit artikel duiken we de geschiedenis is van 25 jaar TIGRA!

Het begon 25 jaar geleden met drie units: gezondheid, arbeid en revalidatie. In die tijd waren er nog geen sportscholen zoals we ze tegenwoordig kennen. Iemand die serieus aan zijn fitheid wilde werken, kwam bij TIGRA terecht. Onder begeleiding van een fysiotherapeut, werd er in kleine groepen een kwalitatieve trainingsschema afgewerkt. Daarnaast ging de revalidatie in die tijd heel anders dan dat we dit tegenwoordig kennen. Bij TIGRA ging de patiënt in de oefenzaal met een geprotocolleerd oefenprogramma’s actief aan de slag met zijn herstel en belastbaarheid.

Verzekeraars

Rond 2005 kwamen de eerste afspraken met zorgverzekeraars. En werden afspraken gemaakt over vergoedingen van zorgprogramma’s voor chronische rugklachten, COPD, artrose en overgewicht. Vandaag de dag heeft TIGRA nog altijd veel samenwerkingsovereenkomsten met verzekeraars. Omdat TIGRA geen reguliere zorg meer aanbiedt, gaan de afspraken nu over (collectieve) aanbod voor bedrijven. Dit werkt het beste als er een samenwerking wordt gecreëerd tussen bedrijf, verzekeraar en aanbieder. Dit hebben ze met verschillende verzekeraars. In zo’n model is er voor alle partijen toegevoegde waarde en kunnen bedrijven echt geholpen worden met hun doelstellingen voor bijv. verzuim, preventie en/of duurzame inzetbaarheid. 

Arbodiensten

In 1994 zijn de arbodiensten in Nederland begonnen. Het verzuim was toen erg hoog. Vanaf het begin van TIGRA zetten arbodiensten de interventies van TIGRA al veel in omdat deze gebaseerd zijn op werkhervatting, Graded Activity en gedragsverandering. 88% van de werknemers die een traject bij TIGRA volgde was na drie maanden weer aan het werk. De basis van toen, is ook nu nog steeds de basis. Dit programma heet tegenwoordig Gedragsmatige fysieke training.

Toen arbodiensten en verzekeraars de programma’s gingen inzetten, moest er ook voor een netwerk worden gezorgd. Veel fysiotherapeuten wilden graag een nieuwe dienstverlening aanbieden naast de reguliere fysiotherapie. Met die insteek waren er snel 12 TIGRA vestigingen actief. Om dit moment is dit aantal uitgegroeid naar 25 actieve vestigingen verspreid door heel Nederland.

Vanaf 2007 richt TIGRA zich alleen nog maar op dienstverlening voor bedrijven. De  Gezondheid en Revalidatie kant verdween daarmee. Op dit moment biedt TIGRA programma’s aan op het gebied van verzuim, preventie en inzetbaarheid. Ook op het gebied van thuiswerken heeft TIGRA verschillende interventies. Hiermee bieden ze op een breed terrein ondersteuning bij inzetbaarheids- en gezondheidsbeleid van bedrijven. De misse van TIGRA is om alle werknemers in Nederland fluitend het pensioen te laten halen. Zij helpen organisaties ervoor te zorgen dat hun werknemers gezond, vitaal en met plezier aan het werk blijven.

Blog | 7 oktober 2021

Wat kost een werknemer die verzuimt?

Elk bedrijf heeft weleens een zieke werknemer. Bij jullie bedrijf zal dat niet anders zijn. Dat is vervelend voor de werknemers zelf, de collega’s en voor de organisatie. Het is daarom belangrijk om dit verzuim te voorkomen of in ieder geval snel weer te verhelpen, want een verzuimende werknemer brengt ook de nodige kosten met […]

Lees verder

Blog | 14 september 2021

88% kiest voor een hybride 50-50 werkwijze

Na een periode van lockdowns en verplicht thuiswerken gaat de samenleving beetje bij beetje van het slot. Nu er steeds meer wordt versoepeld, zijn bedrijven bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken zal binnen veel bedrijven daar deel van blijven uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken wordt dit genoemd. […]

Lees verder

Nieuws | 10 september 2021

“Het PMO van TIGRA is inhoudelijk erg sterk”

“De snelle lijntjes, de handelswijze en de professionaliteit van TIGRA zijn mij erg goed bevallen.” In mei/juni van dit jaar hebben we een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uitgevoerd bij Ambulancezorg Groningen op de locaties Groningen en Stadskanaal. David Beernink vertelt over zijn ervaringen van ons PMO. David Beernink, deels werkzaam op de zorgambulance en deels […]

Lees verder

Meer informatie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

Inschrijven